Ma is sok napsütésre számíthatunk, ám az országot nyugat felől elérő felhőtömbök eleinte délen, majd később északon okoznak záporokat, zivatarokat – közölte előrejelzésében az OMSZ.

A meteorológiai szolgálat szerda hajnalban ismét több, főképp somogyi és zalai térségre adott ki elsőfokú, citromsárga riasztást a várható heves zivatarok, felhőszakadások miatt.

Szerda reggeltől délutánig elsősorban az ország északi felében fordulhat elő helyenként zivatar, majd a délutáni, kora esti óráktól a Dunántúlon egyre nagyobb területen várható kialakulása, amely az esti, késő esti órákra a középső országrészre helyeződhet át.

A zivatarokat elsősorban a Dunántúlon néhol heves kísérőjelenségek (90 km per órásnál is erősebb széllökés, 2 centiméteresnél is nagyobb jég) és jelentősebb mennyiségű csapadék (20-40 mm) kísérheti.

Az országban emelett az ország északi részének kivételével továbbra is érvényben maradt a hőség miatti figyelmeztető előrejelzés, igaz, már csak másodfokú, mert a napi átlaghőmérséklet 27 fok alá csökken.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 33 fok között várható. Este 22, 27 fok várható. Az idokep.hu szerint az esti óráktól egy erősebb hidegfront hatására már több helyen várható zápor, zivatar.

Csütörtökön kezdetben még keleten-északkeleten számíthatunk csapadékra, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet és ott is kisüt a nap. Megerősödik az északnyugati szél, néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, átlagos, nyári hőmérsékletekre van kilátás, nyugaton lesz a hűvösebb.

Pénteken sok napsütésre van kilátás 30 fok körüli maximumokkal, a megnövekvő gomolyfelhőkből azonban a Dunántúlon és északkeleten továbbra is lehetnek záporok, zivatarok.

Szombaton a nap második felében újabb hidegfront érkezhet, mely erős hőmérsékleti kontrasztot eredményezhet az ország nyugati és keleti fele között. Vasárnaptól az átlagos alá csökkenhet a hőmérséklet.

forrás:omsz /hvg.hu