A vásárhelyi tűzoltóság is, mint az ország többi tűzoltósága újra állami fenntartású lett. Ez a vásárhelyi esetében azt jelenti, hogy a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartoznak. Mostantól minden riasztás a megyére érkezik be, majd onnan, egy számítógépes rendszer segítségével értesítik a tűzesethez legközelebbi kapitányságot. Mindebből azonban a lakosság semmit sem érzékel, a rendszer megbízható és gyors, és riasztást követően két perccel már vonulnak is – mondta Krám István őrnagy, Hódmezővásárhely tűzoltóparancsnok-helyettese. Természetesen, ha valaki személyesen megy be a tűzoltóságra, vagy a vásárhelyi kapitányság közvetlen számán kér segítséget, akkor is 2 percen belül vonulnak.

A lakosság segítheti a tűzoltók munkáját. Például azzal, hogy a lépcsőházakban úgy helyezik el a növényeket és az egyéb tárgyakat, hogy azok a menekülési útvonal útjába ne kerüljenek. Fontos az is, hogy gyúlékony anyagokat, így például bútorokat se hagyjanak a lépcsőházakban. Sokszor fordul sajnos elő az, hogy éppen ilyen dolgok miatt terjedt tovább a tűz. Minden esetben tájékoztatni kell a tűzoltókat, hogy milyen vegyi anyagokat, vagy gázpalackokat tartunk otthonunkban. A nyári időszakban sok helyen működik klíma. Ha az elektromos hálózatunk túlterhelt, akkor ez is tűzveszélyes lehet. Így ha elmegyünk otthonról, ha lehet mindent áramtalanítsunk.

Július 5-étől tűzgyújtási tilalom van érvénybe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otthon nem süthetünk szalonnát. Magyarország erdeiben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. A tűzoltóőrnagy felhívta a figyelmet a kocsiból menetközben kidobott csikkek okozta veszélyekre is.

Kodácz Csengele