A lakásban tartott állatok talán kicsit szerencsésebb helyzetben vannak kánikula idején, ha van árnyékos rész. A szellőztető és klíma berendezésekkel azonban óvatosan kell bánni, mivel az állatok hamarabb megfázhatnak, így inkább az egyenletes hőmérsékletre kell törekedni.

Macskáknál célszerű felszabadítani a lakás összes helyiségét lehetővé téve számukra, hogy ők válasszák meg a nappali pihenés helyét. Természetesen fontos az állandó folyadékbevitel, minden állat előtt legyen bőséges, és lehetőleg nem felmelegedett víz. Fontos tudni, mondta el az állatorvos, hogy kedvenceink nem nagyon tudnak izzadni, a kutyák lihegéssel, míg a macskák a talppárnáikon tudnak párologtatni.

A haszonállatokra is figyelni kell, istállóban tartott állatokat átszellőztetéssel, levegő áramoltatással lehet hűteni, míg szabadban a pihenőhely előzetes behűtése, locsolása, és természetesen az árnyékos hely kiválasztása lehet a legjobb megoldás. Számukra is folyamatosan kell friss ivóvizet biztosítani.

A forró napokon a körülöttünk élő vad állatokra is gondoljunk. A madarak örömmel veszik a számukra, árnyékos helyre kitett itatótálakat, de esténként parkos, bokros területekre az éjjeli jószágoknak is tehetünk ki vizet.