Továbbra is kedvelt nyaralási célpontok – nem utolsó sorban olcsóságuk miatt – az arab térség országai, a vakáció azonban kellemetlen véget is érhet, hiszen ezeken a helyeken más közegészségügyi körülmények várják a magyar utazókat, mint itthon.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője a 180 percben elmondta, ebből a szempontból tulajdonképpen a mediterrán, illetve közel-keleti országok mindegyike kockázatosabb, mint Magyarország. A hazai járványügyi helyzet ugyanis európai összehasonlításban is ideális, a délebbre fekvő államokban pedig általában a turisták ennél rosszabb körülmények közé kerülnek – hacsak  az utazó nem egy ötcsillagos szállodában tölti a vakációt, és onnan legfeljebb a strandra megy ki – tette hozzá Ócsai Lajos.

Mivel azonban a turisták elhagyják a szállodák területét, a kockázat fennáll, a fertőzések egyik lehetséges előzménye a déli országokban nagy hagyományokra visszatekintő piaci ételfogyasztás. Az összeszedhető betegségek közül jó néhány elkerülhető védőoltással, olyanok is vannak azonban, amelyekről ez nem mondható el. Utóbbira példa a vérhas, ami nagyon elterjedt a közel-keleti, észak-afrikai térségben és a beteggel való érintkezés, illetve étel útján is terjed. Ehhez elég egy kézfogás vagy piaci kóstolás is. Ugyancsak előfordulhatnak különböző parazitás megbetegedések, amelyeket szintén nem lehet védőoltással megelőzni. A bélférgességet okozó peték például jól megbújhatnak a nyers salátákban, de rosszul tisztítható gyümölcsökön is ott tanyázhatnak, például az epren.

Az ÁNTSZ munkatársa elmondta, ha méreganyag kerül a gyomorba, azt az ember kihányja, ha baktérium, az hasmenést okoz. Ezeken túl azonban vannak előfordulhatnak komolyabb tünetekkel és következményekkel járó betegségek, olyanok, amelyek Magyarországon ma már szinte ismeretlenek. Ilyen a hastífusz is, amely egyes államokban ma is napi szinten előforduló kór, de védőoltással szerencsére megelőzhető. Ma már nagyon jó, szájon át bevehető védőoltások vannak, tehát nem is jár szúrással. Azt viszont tudni kell, hogy a védőoltásokat jó két-három héttel az indulás előtt be kell adni, mert a hatásukat hamarabb nem tudják kifejteni.

A kirándulók több honlapon is tájékozódhatnak a betegségek megelőzéséről, így a www.utazaselott.hu vagy az Országos Epidemiológiai Központ (www.oek.hu) oldalán is – hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos.

A főosztályvezető azt is hangsúlyozta: a gyerekkel utazóknak tudniuk kell, hogy a kanyaróhelyzet egész Európában és a kontinensen kívül is nagyon rossz. „Sajnos a nem következetesen végrehajtott védőoltási programok következtében fölszaporodott az a populáció, amely fogékony a kanyaróra. A kanyaróvírus pedig a föld alól is előkeresi a fogékony szervezetet, tehát százszázalékos a megbetegítő képessége” – mondta Ócsai Lajos. A járványügyi szakember szerint aki külföldre megy, nézze meg, hogy a gyereke kanyaró ellen bevan-e oltva, és meg kapta-e mindkét szükséges vakcinát. A felnőtteknél a 33-42 év közötti korosztályban lehetnek olyanok, akik csak egy oltást kaptak, nekik érdemes lehet még egyszer beoltatni magukat, ha még nem estek át a betegségen – mondta a 180 percben Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

Forrás: Híradó