Dr. Simonffy György elküldte szerkesztőségünknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság vizsgálati eredményközlését, amelynek a lényege, hogy a vizsgálat szerint a törpeharcsa állományt egy vírusfertőzés támadta meg, amely azonban faj specifikus, azaz csak a törpeharcsa állományra jelentett veszélyt. A halvírus az emberekre nem jelent veszélyt, ezért a víz továbbra is horgászható.
A linkre kattintva olvashatják a vizsgálat eredményét.

Egyébként a törpeharcsa pusztulás megszűnt, újabb tetemek már hosszabb idő óta nem kerülnek elő – tájékoztatott az elnök.

Az egyesület ezen túlmenően két vízminőség vizsgálatot is elvégeztetett. A második linkre kattintva olvashatják a Magyar Országos Horgász Szövetség által elvégzett vizsgálat eredményét, és az ahhoz fűzött tájékoztatót, amely szerint a holtág vízminősége az évszaknak megfelelő. A vizsgálat a vízzel kapcsolatosan problémát nem mutatott ki. Ugyanitt olvasható az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Mérőközpontjának vízminta vizsgálati jegyzőkönyve, amelynek összegzése szerint kedvezőtlen vízminőséget jelző élőlényeket a mikroszkópos vizsgálat során nem találtak, és a vizsgálat szerint a vizet külső terhelés nem éri, a víz jó minőségű.