Izgalmas lesz az idei évad is, a Szegedi Szabadtéri Játékok palettáján a közönségsikerek mellett még ősbemutatóra is sor kerül. Az  idei első bemutató rendhagyó módon musical lesz. A Jekyll és Hyde-ban július 6-án, 7-én és 8-án olyan ismert színészek lépnek a színpadra, mint Janza Kata, Forgács Péter, Tunyogi Bernadett.

A Hegyen-völgyön lakodalom, a Kossuth-díjas Novák Ferenc új bemutatója lesz. Novák Tata – ahogyan az egész országban ismerik a népszerű koreográfust, rendezőt – hosszú éveken keresztül dolgozott nyaranta Szegeden, hiszen ő volt a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője. Több mint negyven évre visszatekintő szakmai kapcsolat fűzi őt a szegedi szabadtérihez. Idén tartott, 80. születésnapja alkalmából a 2012-es néptánc produkció megrendezésére kérte fel őt Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója. A produkcióban magyarországi és határon túli együttesek fergeteges lakodalmat kerítenek majd a dóm színpadára. Az előadás a 2012-es Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál záróakkordja lesz. Július 13. és 14-én láthatják.

Két egyfelvonásos operát is láthat a közönség jövőre, hiszen először Mascagni Parasztbecsületét, majd a szünet után Leoncavallo Bajazzók című művét adják július 27. és 28-án. Az operák rendezője KERO.

Szarka Tamás (Ghymes) pályájának első musicalje folytatja a 2012-es évadot két alkalommal: a Mária című mű Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. Ebben csak József a támasza és a kitaszítottságában, kilátástalanságában növekvő hite. A történet Herodes ékes palotájában kezdődik, majd az angyal jön Mária álmába, hogy meghozza a csodálatos hírt a fiúról.

Cintányéros cudar világgal zárul az évad, hiszen operett-bemutatóként színre kerül Szirmai Albert és Gábor Andor örökzöldjeivel a Mágnás Miska, mely még soha nem szerepelt a Dóm téren. Miska, a talpraesett lovászfiú, a „vazsmegyei gyerek” pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává. Tenyeres-talpas párjából, Marcsából is estélyis „flancos” dáma lesz, aki Mary grófnőként vonul be az úri társaságba. A mulatságos történet igazi jutalomjátékot jelent majd a minden bizonnyal parádés szereposztásnak.

A Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán elsőként a Winnetou-t mutatják be, címszerepben Ganxsta Zolee-val. Majd kuriózum következik: Virsky – A név, amely átírta a tánctörténelmet! A Moiseyev Táncegyüttes legnagyobb ellenfele 10 év után ismét Magyarországra érkezik és egy estén, augusztus 7-én, az ukrán néptánc bűvöletébe keríti a közönséget. Sokak kedvence, a Hyppolit, a lakáj. Ezt az előadást a Szabadkai Színház magyar társulata mutatja be. De a hagyományokhoz híven idén is lesz Szegedixie Gála, július 29-én, vasárnap.

A négyezer fős mobil nézőteret és a színpadot minden évben újraépítik majd lebontják 1994 óta a Dóm téren. Idén egy újítással készülnek. 3D-s hangzást ígérnek, amely eredményeként a színpad bármely részén ülve ugyanabban a hangzásbeli élményben lehet része a nézőknek.  Ezt a módszert Európában először a Dóm téren alkalmazzák.

Kodácz Csengele