A legfontosabb egy belföldi nyaralásnál, hogy győződjünk meg arról, vihető-e kutya a szálláshelyre, illetve azokra a helyekre, ahová utazni szeretnénk, így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, kezdte Fejes Imre.

Gondoskodni kell az útra és az ott tartózkodásra megfelelő mennyiségű élelemről és vízről. Tájékozódjunk kapható-e a célállomáson kedvenc tápja, ha nem, akkor vigyünk magunkkal, mivel az eltérő táplálék rendellenességeket is okozhat. Hasonlóképpen a vízről is informálódjunk, így akár palackozott vízzel is szerelkezzünk fel. Hűtött autóban utazva is célszerű másfél óránként megállni pihenőt tartani, elsősorban a kutya szükségleteinek céljából.

Fontos kellék a nyakörv, a póráz és a szájkosár, valamint autós utazásánál a szállítódoboz, vagy a biztonsági övhöz csatolható hám. Kullancs és bolha, egyéb élősködők ellen, valamint betegségek ellen is a legjobb minőségű – tehát a legdrágább – készítményeket vigyük, ezek hatásfok egyen arányban van az árukkal.

Ha külföldre készülünk tájékozódjunk a cél ország rendelkezéseiről. A kombinált védőoltás és a veszettség elleni vakcina beadása kötelező, ha pedig nem uniós országba utazunk vérvételi eredményt is vinnünk kell. Erre nem is a kiutazásnál, inkább a visszautazásnál lesz szükségünk, hogy be tudjuk hozni az országba a kutyát.