Már készülnek a listák a társaságnál, a Posta a tulajdonosi elvárások teljesítése érdekében azt veszi számba: 35 ezer munkatársa közül kit tud nélkülözni a piaci verseny év végén induló új fordulójában – írja a Népszabadság. Fél évvel a teljes piaci liberalizáció előtt a postásoknak még senki nem szólt a készülő karcsúsításról.

A legnagyobb titokban zajló előkészületek nyomán néhány héten belül esedékes létszámcsökkentés a lap értesülése szerint a végeken dolgozók soraiból szedi majd a legkevesebb áldozatot. A kétkezi postások, a kézbesítők, a felvételi ablakok mögött ülő ügyfélszolgálati munkatársak közül előreláthatólag kevesen kerülnek majd az utcára. A Posta ugyanis a MÁV-hoz hasonlóan a központi “vízfej” leeresztésére kapott utasítást.

Ha a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elvárásainak az utcán elhelyezett óriásplakátok tanúsága szerint 145 éves társaság meg akar felelni, akár mintegy 500, központi irányításban dolgozó munkatársának köthet útilaput a talpára. A hivatalos tervek azonban jelenleg 430 fő elbocsátásáról szólnak. A legtöbben a vezérigazgatóságon veszíthetik majd el munkájukat, de feltehetőleg sokan vethetik le a mundért a regionális postaközpontokban is.

A működési hatékonyság javítását és a spórolást egyszerre szolgáló intézkedéssorozat a várakozások szerint javítja majd a Magyar Posta versenyképességét a januártól liberalizált piacon vele versenybe szállni próbáló szolgáltatókkal. A társaság működőképességének megőrzését a létszámcsökkentés állítólag nem veszélyezteti. A küszöbönálló leépítésekről a lap megkérdezte a Magyar Posta illetékeseit is, ám megkeresésükre nem kaptak választ.

forrás:profession.hu