A GKI Energiakutató tájékoztatása szerint a hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest tovább csökkent, átlagosan 5,6 százalékkal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára szintén csökkent, de heti átlagban csak 0,8 százalékkal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1,1 százalékkal erősödött.

Az energiakutató szerint a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 6,6 százalékos, míg a gázolaj esetében 1,9 százalékos csökkenést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 5-8 forint, míg a gázolaj esetében kb. 2 forint árcsökkentést indokolnak 18-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 415 forint, a gázolajé pedig 425 forint lehet június 20-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 11,5, a gázolaj 16 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 8,5 százalékkal kevesebb benzint és kb. 12 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

forrás:privátbankár.hu