Ebben az esetben a város megvizsgálja az érintett járdaszakaszt, és a technikai kivitelezésben annyit segít, hogy egyrészt a felújítás végén ellenőrzi, hogy megfelelő minőségben készült-e el, másrészt ha a beszintezéshez segítség kell, akkor ezt a város tudja biztosítani. Lényegében a pályázónak a fizikai munkát kell csak biztosítania a járdaszakasz elkészítéséhez.

Eddig 80 pályázat érkezett be, de több százra van lehetőség, így bátran lehet pályázni. Erre a város 30 millió forintot különített el – mondta Cseri Tamás települési képviselő.

A másik lehetőség, hogy az építményadóból lehet jóváírni öt éven keresztül, azt az összeget, amelyet ráköltött valaki önerőből a járdára, de ebben az esetben az építőanyagot és a kivitelezést is biztosítani kell, és számlákkal kell igazolni. Ez a program egyébként nem csak a járdára, hanem a homlokzat felújításra is vonatkozik, beleértve a nyílászárók cseréjét is.

Az utóbbi esetben fontos, hogy csak akkora összeget lehet jóváírni, amennyi az öt éves építményadó összege. Tehát ha valaki 100 ezer forintot költött felújításra, de az építményadójának összege öt évre 50 ezer forint, akkor csak az 50 ezer forintot írhatja jóvá. Így ha valaki túlkölt az összegen, akkor azt már nem kaphatja vissza.

 

Kovács Péter