A Múzeumok Éjszakáján minden közgyűjtemény vidámabb, felszabadultabb oldalát mutatja a látogatók felé. Nincs ezzel másként az Emlékpont sem, ahol a nosztalgia és a humor jegyében tervezik a holnapi estét. A legkisebb korosztály tagjainak rajzfilmdélutánnal kedveskednek a szervezők; a gyerekek közel két órás válogatást tekinthetnek meg a „szabad világ” és a „keleti blokk” rajzfilmjeiből, országonkénti bontásban. Popey, a tengerész, illetve Tom és Jerry az USA-ból, Rumcájsz, Spejbl és Hurvinek, valamint Moha és Páfrány Csehszlovákiából érkezik a filmvászonra, a lengyel mesefilmeket Lolka és Bolka, a Varászceruza és Pampalini képviseli, de megelevenednek a klasszikus magyar rajzfilmek és szovjet animáció remekei is.

A nosztalgiázni vágyókat egy harmincéves időutazásra várják szombaton este hat órától 1982 júniusába. Az interaktív előadáson kiderül, hogy mennyibe került akkor egy kiló kenyér, mit jelentett egy lottó ötös és melyek voltak a ’80-as évek legmenőbb slágerei, mely mozifilmek „kaszáltak” a kasszáknál? Három évtizeddel ezelőtt feszült, háborús helyzet borzolta a külpolitikai kedélyeket, ugyanis ekkor vívta háborúját Argentína és Nagy-Britannia néhány „kopár szikláért és birkáért”, a Falkland-szigeteknél. Itthon a kulturális irányítás élén történt változás: Aczél György helyett Sarlós István, Pozsgay Imre helyett Köpeczi Béla került a Művelődési Minisztérium élére. Az átlagembereket azonban sokkal jobban izgatta az akkor is tomboló a lottó- és a fociláz. Igaz a nyeremény jóval kisebb volt – a pénzromlást és az akkori életszínvonalat is fegyelembe véve –, viszont a magyar válogatott részt vett a spanyolországi labdarugó világbajnokságon. A világbajnokságok történetének legnagyobb arányú sikerét érte el válogatottunk Salvador ellen: a 10:1-es eredmény azóta is rekord, az egyetlen meccs volt, amikor kétszámjegyű eredmény született.

Az Emlékpont múltidézésén a legvidámabb barakk legjobb poénjai csattannak el este hét órától Hofi Gézától, illetve Markos György, Nádas György és Boncz Géza előadásában, de elhangzik majd Nagy-Bandó András klasszikus Merkúr-levelezése is. A múzeumi este folyamán több alkalommal lesznek tárlatvezetések az Emlékpont Megfigyelt művészet kiállításán.

De nemcsak este lesz érdemes ellátogatni a közgyűjteményhez, ugyanis a programok már délelőtt elkezdődnek. Az államtudós és államférfi Bibó István életútját bemutató tablókiállítás újszerű módon, az Emlékpont teraszán nyílik meg június 16-án, szombaton 11 órakor.

 

Elek András

közönségkapcsolati munkatárs