A csoport másik, kora esti találkozóján a címvédő spanyolok 1-1-es döntetlent játszottak az olaszokkal, így az első kör után a horvátok állnak az élen.

Eredmény:
C csoport, 1. forduló:
Horvátország-Írország 3-1 (2-1)
——————————-
Poznan, 43 ezer néző, v.: Bjorn Kuipers (holland)
gólszerző: Mandzukic (3., 48.), Jelavic (43.), illetve St. Ledger (19.)
sárga lap: Modric (53.), Kranjcar (54.), illetve Andrews (45.)

Horvátország:
————-
Pletikosa – Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic – Vukojevic – Rakitic (Dujmovic, 92.), Modric, Perisic (Eduardo, 89.) – Mandzukic, Jelavic (Kranjcar, 72.)

Írország:
———
Given – O’Shea, St. Ledger, Dunne, Ward – Whelan, Andrews – McGeady (Cox, 54.), Duff – Doyle (Walters, 53.), Keane (Long, 75.)

I. félidő:
———-
3. perc: egy bal oldali szöglet után az írek nem tudtak felszabadítani, a labda Srna elé került, aki az alapvonaltól középre ívelt, a teljesen üresen álló Mandzukic pedig a kapu bal oldalába fejelt (1-0).
19. perc: McGeady bal oldali szabadrúgását a túloldalon érkező St. Ledger három méterről fejelte a hálóba (1-1).
43. perc: Modric 20 méteres lövése a tömörülő ír védőfalról az üresen álló Jelavic elé került, ő pedig a kivetődő Given felett a kapuba pörgetett (2-1).

II. félidő:
———–
48. perc: Perisic bal oldali beadását Mandzukic a bal kapufára fejelte, a labda pedig az elvetődő Givenről pattant a hálóba (3-1).

Gyors horvát góllal indult a találkozó, ám az írek az egygólos hátrány ellenére sem törtek meg, és valamivel több mint negyedóra után egyenlítettek is. Ezt követően nagy részben a mezőnyben folyt a játék, de mindkét együttes előtt adódott gólszerzési lehetőség, sőt, ebből a szempontból a horvátok álltak jobban. A félidő végéhez közeledve erősödött a horvátok nyomása, s két perccel a lefújás előtt – némi szerencsével – ismét megszerezték a vezetést.
A második játékrész szinte pontosan ugyanúgy kezdődött, mint az első: ismét Mandzukic, s ismét a harmadik percben volt eredményes. Az Eb-k történetének legidősebb szövetségi kapitánya, a 73 éves és 85 napos Giovanni Trapattoni kettős cserével próbálta felrázni az írek játékát, de a friss emberekkel együtt sem sikerült igazán nyomás alá helyezni az ellenfél kapuját. A horvátok a lefújásig már leginkább csak az eredmény megtartására törekedtek, s ez a szervezett védekezésnek, illetve Pletikosa védéseinek köszönhetően sikerült is nekik.

A C csoport vasárnapi, elsőfordulós eredményei a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon:

Spanyolország-Olaszország 1-1 (0-0)
Horvátország-Írország 3-1 (2-1)

A csoport állása:
1. Horvátország      1   1  –  –   3-1    3 pont
2. Olaszország       1   –  1  –   1-1    1
Spanyolország     1   –  1  –   1-1    1
4. Írország          1   –  –  1   1-3    0

További program:
csütörtök:
Olaszország-Horvátország, Poznan 18 ó
Spanyolország-Írország, Gdansk 20:45 ó
június 18., hétfő:
Horvátország-Spanyolország, Gdansk 20:45 ó
Olaszország-Írország, Poznan 20:45 ó

 

forrás:MTI