Tizenegy napközis tábor közül választhatnak a gyerekek és szüleik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ kínálatából az idén nyáron. Az évek óta népszerű kalóz, kaland, élmény, különböző kézműves és művészeti táborok mellett újdonságként lesznek bentlakásos táborok is június 18. és augusztus 10. közötti időszakban Hódmezővásárhelyen.

Tizenegy ötnapos nyári táborral várja a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ a gyerekeket az idei szezonban. A programok mellett a helyszínek is igen változatosak lesznek: a Tájházban, a Mozaik moziban, a strandon és a mártélyi Tisza-parton tölthetik el a szünidőt a fiatalok. A szervezők hétfőtől péntekig reggel nyolctól délután négyig felügyeletet, ebédet és programokat biztosítanak a résztvevőknek, és az idén lesz két bentlakásos tábor is. Ezek a mártélyi Bodnár Bertalan Oktatóközpontban zajló táborok szintén ötnaposak lesznek, de itt a háromszori étkezés mellett egész napra lesznek programok, melyekbe éjszakai kalandok és a tábortüzes mulatságok is beletartoznak. A Hétpróbás magyarok táborba azokat várják, akik a történelem iránt érdeklődnek, a másik egy művészeti alkotótábor lesz.

Az óvodásoknak és az első, illetve második osztályos általános iskolásoknak szóló néptánc tábor mellett az évek óta megrendezésre kerülő kézműves tábor mind a szülők, mind a gyerekek körében rendkívül népszerű. Lesz még kalóz tábor és úszó tábor, valamint Panka bohóc vezetésével idén Vásárhelyen is elindul a bohóc tábor.

Az első táborok június 18-ától kezdődnek és augusztus hatodikai kezdettel zárul az utolsó turnus a nyári szezonban. A létszám korlátozott; minimum 15 és legfeljebb 25 jelentkező esetén indulnak el, melyekre a művelődési központ telefonszámain jelentkezhetnek az érdeklődők a tábor kezdete előtti hét szerdájáig. Eddig az időpontig kell befizetni a részvételi díjakat is, amelyek a napközis táborok esetén öt napra 10 ezer forintot, a bentlakásosoknál pedig 29 ezer forintot tesznek ki.

A táborokról bővebb információ a mellékelt programfüzetben található, valamint a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ népművelői állnak személyesen, telefonon és e-mailben is az érdeklődő szülők és gyerekeik rendelkezésére.

 

ÉLMÉNY TÁBOR
Szeretettel várunk minden lurkót 7- 13 év között, aki szeretne erősebbé, ügyesebbé és céltudatosabbá válni! Programok: Stratégiai,  társas  és csapatépítő játékok, ügyességi és bátorság  próbák.   Lehet majd agyagozni, zöldség szobrászkodni; pecsétet és mandalát készíteni. Fogunk számháborúzni; lufi csatázni; gólyalábazni; doboz várat  építeni és vízi bombázni; pihenésként jógatornázni és relaxálni. Sok élmény vár rád: Hang-szer-tár az indiánok hangszerei és zenéje; sétakocsikázás; íjászkodás;  erdei olimpia a mártélyi kiránduláson; jelmezbál.  
Vezeti: Hrutka Ildikó egészségtan tanár és Kunné Vaga Gyöngyi pedagógus
Helyszín: Tájház
Időpont: június 18-22., naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: június 13-ig.
Részvételi díj: 11.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet, és az egyéb programok költségét.

KÉZMŰVES TÁBOR
A művelődési központ hagyományos kézműves tábora. Ízelítő a programból: üvegfestés, batikolás, agyagozás, gyöngyözés, ékszerkészítés, fonal-grafika, quilling, textilfestés, tűzzománc és egyéb technikák.
Vezeti: Kérdő Gizella pedagógus és Somogyi Rózsa
Helyszín: Tájház
Időpont: június 25-29., naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: június 20-ig.
Részvételi díj: 10.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet, és az egyéb programok költségét.

APRÓK TÁNCA – NÉPTÁNC TÁBOROK
Tábor, ahol megismerkedhetsz a néptánc alapjaival, mondókákat, népdalokat, népi gyermekjátékokat tanulhatsz. Kézműves foglalkozások is lesznek, sok játék és kirándulás is.
Vezeti:
I. turnus Tápainé Mariann és Szabó Ildikó óvodapedagógus
II. turnus Tápainé Mariann , Szabó Ildikó óvodapedagógus és Törökné Tárkány Katalin néptáncoktató.
Helyszín: Mozaik Mozi termei és színpada
Időpont: I. turnus: június 25 – 29.  
II. turnus: július 2-6, naponta 8-16 óráig;  
Jelentkezni: június 20-ig és jún. 27-ig.
Részvételi díj: 9.500,-Ft, mely tartalmazza az ebédet és a programok költségeit

HOZD FORMÁBA MAGAD! TÁBOR
Elsősorban azokat a súlyproblémával küzdő gyerekeket (7-13 év) várjuk, akik szeretnének egészségesebbé, ügyesebbé és magabiztosabbá válni.  
Miért gyere el? Mert egész héten egészségtudatosan töltheted napjaidat. Mert változatos és élménydús programokkal várunk.  Mert a tábor mindenkivel elfeledteti az iskolai stresszel járó megpróbáltatásokat. Mert kudarcok nélkül sokat mozoghatsz, és kedvedre játszhatsz. Programok: kirándulás, sétakocsikázás; sárkányeregetés; különböző erőpróbák, stratégiai,  társas  és csapatépítő játékok. Lesz tuskó és kötélhúzás, luficsata, kincskeresés, kézműveskedés, pihenésként pedig jógatorna és relaxáció.    
Vezeti: Hrutka Ildikó egészségtan tanár és Kunné Vaga Gyöngyi pedagógus.
Az egészségügyi felügyeletet dr. Szilágyi Mária orvos-természetgyógyász biztosítja.
Helyszín: Tájház
Időpont: július 2-6., naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: június 27-ig.
Részvételi díj: 10.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet és az egyéb programok költségét.

VIZIPÓK TÁBOR – HÓDFÜRDŐVEL KÖZÖSEN
Úszástudás fejlesztése javítása, vízi játékok (vízilabda, halászfogó) A strand létesítményeinek használata (játszótér, focipálya,  röplabda, lábtengó).  Strand etikett megismerése, gyakorlása. Kézműves foglalkozások.
Vezeti: Kotormán Zsuzsa és Tatár Krisztina pedagógus
Helyszín: Hód-Strand
Időpont: július 2-6, naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: június 27-ig.
Részvételi díj: 10.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet és az egyéb programok költségét.

7 PRÓBÁS MAGYAROK
Lehetsz király! István király koronázása, lovagi torna Nagy Lajos udvarában, egy bátorságpróba a „boszorkányéjen” – belekóstolhatsz az adott korszak eseményeibe, szokásaiba. Mindezt „mesés keretek” között, hiszen Te lehetsz a lovag, a király, a királynő, esetleg az udvari bolond! A dekorációkat, jelmezeket, kellékeket is mi készítjük.
A táborunk célja, hogy a mai gyerekekhez közelebb hozzuk a történelmi eseményeket, országunk történetét.
Vezeti: Horváth Tibor és Szabóné Horváth Anikó pedagógus
Helyszín: Bodnár Bertalan Oktatóközpont, Mártély
Időpont: július 2-6., bentlakásos.
Jelentkezni: június 27-ig.
Részvételi díj: 29.000,-Ft, mely tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést és az egyéb programok költségét.

KALAND TÁBOR
A táborban felejthetetlen kalandok várnak: kerékpáros túrák, tájékozódás GPS segítségével, horgászat saját készítésű horgászbotokkal, strandolás, számháború, akadályverseny, közös főzés bográcsban, túlélési módszerek a vadonban, kalózkodás egy lakatlan szigeten.
Vezeti: Kotormán Zsuzsa és Molnár Károly pedagógus
Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Környezet-védelmi Oktatóközpont. Gyülekező reggelente a Mozi előtt. Utazás biciklivel, vagy busszal.
Időpont: július 9-13, naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: július 04-ig.
Részvételi díj: 10.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet, az utazást és az egyéb programok költségét.

„JÁTSSZ, ALKOSS VELÜNK!” Művészeti alkotótábor
A táborba olyan 8 -14 éves gyerekeket várunk, akik szeretnének megismerkedni a képzőművészet világával. Játékos formában felfedezzük a művészet birodalmát, megismerjük a zene, a képzőművészet és a tánc kapcsolódási lehetőségeit.  Többféle művészeti ágat próbálunk ki szakemberek segítségével. A természetben alkotunk: rajzolunk, festünk, szobrászkodunk, kiegészítő programként ismerkedünk a falusi népzenével és a tábor végén részt vehetsz a jó hangulatú táncházban. Egyéb kikapcsolódás: tábortűz, vetélkedők, sportprogramok és még sok minden más.
Vezeti: Kunné Vaga Gyöngyi, Bánfiné Szűcs Tünde és Gólya Eduárd pedagógus
Helyszín: Bodnár Bertalan Oktatóközpont, Mártély
Időpont: július 9-13., bentlakásos.
Jelentkezni: július 4-ig.
Részvételi díj: 29.000,-Ft, mely tartalmazza a szállást, napi háromszori étkezést és az egyéb programok költségét.

NAPFÉNY ALKOTÓTÁBOR
Olyan 7- 13 éves gyerekek jelentkezését várjuk, akik szeretik a mozgalmas és alkotó időtöltést.  Az 5 napos tábor alatt többféle képzőművészeti technikával ismerkedhetnek meg. Képzőművészek vezetik be a gyerekeket a grafika, az agyagozás és a festészet rejtelmeibe. Az alkotáson kívül ismeretterjesztő programok, természetjárás és sportjátékok várnak a résztvevőkre.
-Kiegészítő programok: 11 próbás pálya, strandröplabda, „Ezer lépés a holtágon” – gyalogtúra az ártérben, hivatásos túravezetővel, ismerkedés a vadon élő állatok életével, strandröplabda, Ki mit Tud ?- vetélkedő, táncház
Vezeti: Kunné Vaga Gyöngyi és Gólya Eduárd pedagógus
Gyülekező: Mozaik Mozi 7.30-8.00 óra
Helyszín: Népművészeti Ház
Időpont: július 16-20., naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: július 11-ig.
Részvételi díj: 11.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet, és az egyéb programok költségét.

BOHÓCTÁBOR
Játék, móka, kacagás, sportverseny, szórakozás! Földön, vízben, levegőben PANKA bohóc körében! Szeretnél megtanulni lufit hajtogatni? Gyűjtöttél már Panka pontot? Számháború Panka-módra? Na, mit szólsz?!? Mókázz és játssz velünk egy héten át! Ami garantált: jókedv, vidámság, vicces játékok, mosolygós emlékek. Karaoke buli, felderítés, tréfarépa-etetés, bohócvadászat Mártélyon. Csupa játék és kacagás! Táborzárás: egy fergeteges buli, bazár és minden más bohócság…
Töltsd velünk ezt a hetet, velünk együtt jót nevethetsz, vidám nyári élményt szerezhetsz!
Vezeti: Horváth Ádám és Horváthné Ruzsa Anita pedagógus
Helyszín: Mozaik Mozi
Időpont: július 16-20., naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: július 11-ig.
Részvételi díj: 10.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet és az egyéb programok költségét.

„ÜGYESEDJ, OKOSODJ!” MANÓ TÁBOR
A táborba 6-7 éves gyerekeket várunk, akik iskolakezdés előtt állnak. Gyere el és olyan készség– és képességfejlesztésben lesz részed, amelyek hozzásegítenek, hogy szeptemberben bátran lépd át az iskola küszöbét. Sok izgalmas játékon keresztül fejlődik figyelmed, ügyesedsz és erősödik az önbizalmad, ezen kívül kézműveskedünk, ismerkedünk érdekes hangszerekkel és énekelünk.
Vezeti: Kunné Vaga Gyöngyi és Bánfiné Szűcs Tünde pedagógus
Helyszín: Mozaik Mozi
Időpont: augusztus 6-10., naponta 8-16 óráig.
Jelentkezni: augusztus 1-ig.
Részvételi díj: 8.000,-Ft, mely tartalmazza az ebédet, és az egyéb programok költségét.