Az Etnofolk kerekasztal-beszélgetésen az Emlékpark, a Magyar Tudományos Akadémia, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Móra Ferenc Múzeum munkatársai cseréltek eszmét a népi kulturális örökség témájában. A résztvevők természetesen az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkkal is közelebbről megismerkedhettek.

Dr. Balogh Balázs, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgató helyettese hasznos tanácskozásnak tekinti az elmúlt két napot. Az Etnofolk projekt 4 országot fűz össze: Csehországot, Szlovéniát, Szlovákiát és Magyarországot. A projekt fő célja, hogy az egykori monarchia területén lévő népi kulturális örökség fogalmába tartozó kulturális elemeket közös felületen tárja fel és tegye közkincsé. Ez egy internetes webfelület, mely kidolgozásáról is szó volt e kerekasztal-beszélgetésen. Jelenleg az elméleti kereteket alakítják ki, hogyan szeretnék ezt megvalósítani.

Ez az információs adatbázis a későbbiekben bárki számára elérhető és gyarapítható lesz. Azt szeretnék, hogy a legszélesebb felhasználói réteg hozzáférjen. Az etnofolk honlapján természetesen nem csak a magyar anyag lesz elérhető.

A néprajz tudomány régóta archiválja a népi kultúra különböző megnyilvánulásait. Hatalmas anyagot tartalmazó archívumok vannak jelenleg, melyek nemzetközileg elismertek. Ezek különböző intézmények saját adatbázisai, melyek saját szempontrendszer szerint vannak feldolgozva, összeállítva. Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója szerint fontos átfogó képet adni a magyar kultúráról, és éppen ezért lényeges ezen adatbázisok összevonása az Etnofolk projekt keretében.

A projekt munkanyelve az angol. Egy dalszöveget, mesét nem fordítanak le, de minden anyaghoz készül leírás, amely angolul is böngészhető lesz. Az elkészülő adatbázisban összefüggésében lehet majd keresni, kutatóknak, tanároknak, tanulóknak, érdeklődőknek.