A projekt célja, hogy elindítsunk egy olyan tevékenységet, mely segít a diák és a szociális konyha alapanyag ellátásában – mondta Zsótér Károly, polgármester, akitől megtudtuk, hogy ez a projekt már januárban megkezdődött.

Az elmúlt héten a polgármesterrel közösen jártuk be azokat a helyeket, ahol folyik a termesztés. Első utunk a Tóalja sori gyümölcsösbe vezetett, ahol érik az alma, de a felállított sátorban paprikát és paradicsomot termesztenek. Néhány fotó után a benzinkút melletti közel háromhektáros területen tettünk „ellenőrzést”. A borsót már a polgármester is megkóstolta, de ugyanitt burgonya és kukorica is van vetve.

A projekt központja a volt rendőrség épülete, illetve annak udvara. Itt raktárakat alakítottak ki, míg az udvaron ugyancsak találkozhattunk paprikával, paradicsommal, míg ezen felül tökkel, retekkel, eperrel és hagymával is.

Elsősorban olyan konyhakerti növényeket termesztünk, amely hasznos a gyermekétkeztetésben – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy amit nem tud befogadni a konyha, azt értékesítik. A pénz sem fog elveszni, ugyanis a jövő évi alapanyagot ebből vásárolják majd meg.

Mindezek mellett a projekt tartalmaz egy tanfolyamot is. Főleg a zöldségtermesztéssel foglalkoznak a szombatonként megtartott képzéseken, melyek végén egy vizsgát tesznek majd a résztvevők. Zsótér Károly zárásként elmondta, hogy a következő évben az állattenyésztés témakörben szeretnének képzést tartani.