A versenyre idén is több mint 100 táncos pár jelentkezett, de a nevezésnek még nincs vége, az csak a jövő héten zárul le. Zsilák Zsuzsanna elmondta, már délelőtt elkezdődnek a programok, akkor elődöntök és egyéb bemutatók is lesznek. Jó kapcsolatot ápolnak általános iskolákkal, így a nézők még nem profi, de lelkes gyermekek produkciójának is tapsolhatnak a nap folyamán.

A versenyt több kategóriában rendezik, így lesz junior, ifjúsági, felnőtt és senior kategória is. A nap fénypontját az esti döntők, és a gála nyújtja majd, melyen remélhetőleg több hazai táncos is megmutatja tudását. Standard és latin kategóriában is egyaránt 5-5 táncot láthat a közönség. Eszter itt elmondta edzéseken a rumba a kedvence, mert lágyabb-lassabb tánc, míg versenyen a paso doble, amivel remekül le lehet vezetni a feszültséget. Zsolt véleménye hasonló volt, de edzésen inkább a szambát kedveli.

A verseny nemzetköziségét jelzi, hogy 10 országból érkeztek nevezések, érdekesség, hogy érkezik Albániából is versenyző, aki már tavaly is ott volt Szegeden, de akkor még olasz színekben. Nagyon sok külföldi nevezés érkezett senior kategóriára is, ahol a 45 év feletti táncosok indulhatnak.

A rendező klub nagy reménységei, a nemzetközi porondon is rendszeresen megmutatkozó Fáskerti Zsolt és Ocsovszki Eszter, akik tavaly remek versenyzéssel a döntőig jutottak és az ötödik helyen végeztek. Idén a szegedi verseny előtt még egy nemzetközi megmérettetés vár rájuk Csehországban, majd Szegeden búcsúztatják a szezont.

Zsolt elmondta, a tavalyinál is jobb eredményben bíznak, bár még nem ismerik az összes nevezőt, a nevezési határidő lejártáig. A jó szereplés már csak azért is fontos lenne, mivel előrébb szeretnének lépni mind a hazai mind a nemzetközi ranglistán, így jövőre indulhatnának a Kolumbiában megrendezésre kerülő világjátékokon is. Esélyük azért is nagy erre a versenyre, mivel a szabály kimondja csak azonos nemzetből származó párok indulhatnak, és a hazai listavezetők most is olasz-magyar vegyespárost alkotnak.

Eszter elmondta, talán apró a termete, 152 centi magas, de a latin kategóriában ez kifejezetten előny is, mivel ott a dinamizmuson, a fürgeségen van a hangsúly. A fiatalok elmondták azt is, hogyan kerültek össze, és hogy a távolság sem akadály, hiszen Zsolt gyulai, Eszter pedig deszki. Rengeteg címük és díjuk van, 2010-ben az országos kűr bajnokságot is megnyerték.

Sisák Tamás, aki szintén a rendező klub táncosa, még kulisszatitkokat is elárult. Elmondta, azért nem ismerték meg a hétvégi vásárhelyi táncversenyen, mert latin amerikai táncok esetében ajánlott a barnító használata, melyet ő használt is.