A Vásárhely az irodalomban címmel megtartott beszélgetés résztvevői prof. dr. Imre László egyetemi tanár, Kovács Imre Attila író, Fenyvesi Félix Lajos költő, író és Hegedűs Endre Liszt-díjas zongoraművész voltak, a moderátor szerepét Simon Ferenc tanár töltötte be.

A személyes véleményeket, gondolatokat, élményeket felvonultató eszmecsere keretében Fenyvesi Félix Lajos versben emlékezett meg Grezsa Ferenc irodalomtörténészről és Benyhe János műfordítóról, valamint felidézte egy ifjúkori emlékét, amikor egy irodalmi délután hatása alá kerülve arra vágyott, hogy majd egyszer ő is egy ilyen rendezvény meghívott résztvevője lehessen.

Imre László kifejtette, hogy Sipka Sándor és Grezsa Ferenc a két főszempontból feldolgozta a Vásárhely az irodalomban témát. Egyrészt írtak magukról a vásárhelyi írókról, másrészt azokról a szerzőkről, akik egy bizonyos időt itt töltöttek a városban, és ez műveikben is bizonyos szinten megjelenik. Az egyetemi tanár szerint érdemes lenne azzal is foglalkozni, hogy az itt született írások külföldi fordításaiban mi az, ami átjött a vásárhelyiségből az olvasóknak.

Hegedűs Endre elmesélte, hogy egy olasz ismerőseHollywoodban egy kis boltban hogyan bukkant az ő egyik CD-jére, és hogy micsoda véletlennek köszönhetően tudta megvásárolni azt. Hegedűs Endre természetesen a könyvtár zongoráját sem hagyta parlagon heverni, egy igazi különlegességgel is meglepte a közönséget, a Szózatot és a Himnuszt játszotta el Liszt Ferenc átiratában.

Kovács Imre Attila számos emléket elevenített fel Vásárhely és az irodalom kapcsolatáról. Beszélt arról a sajátos mukamegosztásról, hogy Szeged az irodalom, Hódmezővásárhely pedig a festészet városa. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az engedélyezett Németh László kultusz mennyire kitöltötte az irodalom iránti igényt Vásárhelyen.

A rendezvény nyitányaként a tavaly elhunyt szegedi grafikusra, Kopasz Mártára is megemlékeztek. A könyvtár előterében életmű poszter foglalja össze a több mint nyolc évtizedes alkotóutat.

Kokovai Péter