A Mozaik Kamarateremben megrendezett tárlat megnyitóján dr. Kószó Péter elmondta, hogy a gyerekek kerámiái Kovács Margit alkotásait juttatják az eszébe, aki a gyermeki hagyományokat megőrző stílussal alkotott, és a magyar kerámiaművészet egyik legjelentősebb alkotójává tudott válni. Az alpolgármester személyes emlékét is megosztotta a megjelentekkel. Felidézte, hogy gyermekkorában gyakori látogatójuk volt Kohán György festőművész, aki elnézte, amint rajzolgattak, és megállapította: a gyerekek még tényleg autentikus művészek tudnak lenni, csak a kor tudja őket elrontani.

Az állatok világát kerámiában és rajzban bemutató kiállítás kapcsán Pápai Kata keramikus, a kézműves foglalkozások egyik vezetője elmondta, ha a gyerekek észreveszik a földön mászó bogarat vagy sünit, és azt megmintázzák, rájönnek milyen szép, ami körülöttünk van. Az iskolában a látogató számos nyomát láthatja a diákok alkotómunkájának. Az ebédlőben látható nagy méretű János vitéz kerámia és az udvaron látható díszkút is hozzátartozik már az oktatási intézmény arculatához.

A megnyitón az iskola diákjai és pedagógusai Romhányi József humoros költeményeit adták elő nem csak versben, megzenésítve is, tangóharmonika kísérettel. A kiállításra átugrott a szomszédból Ambrus Sándor fazekas mester is, hogy megnézze, mit ügyeskedett össze az utánpótlás.

Kokovai Péter