A rövidciklusú felsőoktatási szakképzésbe belépők arányának növelésével tud az ország hozzájárulni ahhoz az EU stratégiához, mely célul tűzte a felsőfokú vagy annak megfelelő végzettséggel rendelkezők arányának növelését – ismerte el az oktatási államtitkárság az eduline.hu-nak. Ennek érdekében a kormány 2013-tól kivenné az Országos Képzési Jegyzékből, és felsőoktatási programmá alakítaná át a felvételizők között nagy népszerűségnek örvendő felsőfokú szakképzést.

Az OKJ-bizonyítványt nyújtó felsőfokú szakképzések utolsó évfolyamai sajtóértesülések szerint 2012 szeptemberében indulnának – ezeken összesen 3500-an tanulhatnak majd ingyen. A felvi.hu által készített statisztika alapján idén az idegenforgalmi szakmenedzser képzésre jelentkeztek a legtöbben, 2637-en. A “reál” képzésekhez képest jelentősen kevesebb művészeti felsőfokú szakképzés közül lehet válogatni, ám ezek is nagy népszerűségnek örvendnek a jelentkezők között – a felsőoktatásban, a művészeti ágakban a legszűkebb a kínálat, így az OKJ-s képzések nagy hiánypótlónak bizonyulnak ezen a téren. A rövidciklusú, gyakorlatorientált képzések előnye, hogy az elméleti tudás mellett azonnal használható készségekkel vértezik fel a hallgatókat.

A Werk Akadémia színes kínálatot nyújt a művészeti szakképzések terén – itt a gyakorlatorientált oktatásnak és a neves oktatógárdának köszönhetően a hallgatók az adott szakma legmélyébe nyerhetnek bepillantás és a megszerzett tudást a gyakorlatban is hatékonyan, tudják majd alkalmazni. “Meggyőződésem, hogy hatékonyan elsajátítható szakmai ismereteket nyújtanak a felsőfokú szakképzések keretein belül” – nyilatkozta Réz András, a Werk Akadémia művészeti vezetője. Szerinte az egész oktatási szcéna problémája, hogy aránytalanul sokáig tartják bent a tanulókat a képzésben. Réz András hangsúlyozta: a diplomának változatlanul van rangja, de az eszmei értéke magasabb, mint a gyakorlati hasznosíthatósága.

Juhos Andrea, karrier-tanácsadó arra buzdítja a munkatapasztalattal már rendelkező álláskeresőket, hogy két állás között kezdjenek bele egy felsőfokú szakképzésbe – nemcsak azért, mert egy új területet sajátíthatnak el, hanem a tanulás nyújtotta sikerélmény miatt is. Nagyon fontos az előrelátás, hogy olyasmit tanuljanak a munkakeresés alatt, ami érdekli őket, a jövőben foglalkoznának vele, vagy esetleg struktúrába helyezi az eddigi tudásukat. A rövidciklusú képzésekbe tehát mindenképp érdemes befektetni, a későbbi karrier alakulásának szempontjából.

forrás:edupress / hrportal