A szotyizás észrevétlenül keríti hatalmába az embert. Csak egy-két szemet veszünk ki a csomagból, majd azon kapjuk magunkat, hogy már szólni sem tudunk jutni, olyan gyorsan adagoljuk az újabb és újabb szemeket. Az apró magok majszolása azonban egyaránt lehet kedvező és ártalmas a szervezet számára, így ajánlott mértéket tartani a csemegézés közben.

A napraforgó magok pozitívumai

Áldásos tulajdonsága, hogy nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban. Emellett elősegíti a látás javítását, miközben energikusabbá teszi a szervezetet. Az apró napraforgó magok a bélműködésre is jó hatással vannak, hiszen velük kezelhető a székrekedés, de egyben vizelethajtó tulajdonsága is ismert.

Miért hasznos a szervezetnek?

A szotyi szemek bővelkednek magnéziumban és rézben, emellett remek fehérjeforrást jelentenek a szervezet számára. Egyaránt hasznos a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésénél, erősíti az immunrendszert, illetve a vizsgálatok szerint a szívbetegségek kialakulásának kockázata is mérséklődik a rendszeres szotyolázók között.

Jóból is megárt a sok?

A számos pozitívum ellenére nem szabad túlzásba esni a szotyi evésénél sem. Mivel egy csésze napraforgó mag átlagosan 800 kalóriát tartalmaz, így a fogyni vágyóknak és túlsúllyal küzdőknek nem ajánlott a szotyola. Mivel gyorsan avasodik, így nem érdemes nagy kiszerelésben vásárolni, csupán kisebb csomagokat bontani, és azokból is mértékkel fogyasztani, így nem lesznek kellemetlen mellékhatások a szotyizás után.

Módjával az egészségért

A sózott szotyola néhány marék mag feltörése után kiszárítja az ajkainkat, miközben az ujjbegyek és fogak állapotának sem tesz jót. Mindezek ellenére, ha szeretjük és szívesen csemegézzük a napraforgó magokat, ne fosszuk meg magunkat ettől az örömtől. Többek között pozitív hatásai miatt sem, de mindigigyekezzünk mértéket tartani, hogy valóban csak előnyünk származzon a szotyizásból.

forrás:napidoktor.hu