A konferenciát Almási István alpolgármester nyitotta meg, aki utalt rá, nem első alkalom, hogy összeültek a későbbi együttműködő felek, és most már körvonalzódnak a legfontosabb pillérek, valamint az, hogy augusztus 31-én átadásra kerül a Bessenyei Művelődési Központ megújult épületkomplexuma és az azt körülvevő sétány.

Az alpolgármester bemutatta a program és az új intézmény szakmai vezetőjét, Gajdán Bálintot. Kiemelte a lényeg valóban az, hogy egy közösség, kulturális központtá váljon a belváros, és minden nap programmal, kultúrával töltsék azt meg. A mostani konferencia arra hivatott, hogy az együttműködő felek megállapodjanak és irányvonalat kapjanak az későbbi közös munkával kapcsolatban.

Gajdán Bálint virtuális sétával kezdte a projekt bemutatását, így a jelenlévők megismerkedhettek az új intézmény alaprajzával, valamint a helyiségek, lehetőségek funkcióival. A fő funkció, hogy szakmai és infrastrukturális hátteret biztosítanak azoknak a szervezeteknek, akik az együttműködést vállalták, és tagjai az Agóra Tanácsnak. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a szakemberek által elfogadott pályázati rendben a települések önállóan állítják össze a bemutatkozó napra szánt programjukat saját együtteseik, alkotóik műsorából, így ezeken a napokon akár reggeltől estig az adott településről szólhatnak a programok. A színpad mellett a kiállítási helyiségek is rendelkezésükre állnak, hogy akár a művészeti körök, akár a hímző csoportok megmutathassák magukat.

A több funkciós terek alkalmasak felolvasó estekre is, de az új táncteremben sem feltétlenül csak a táncé lesz a főszerep, hanem különböző mozgáskultúrák is helyet kapnak. Az érdeklődés óriási, így sorrendet kell felállítani. Első körben az iskolák és oktatási intézmények igényeit mérik fel, ezután jönnek a civil szervezetek. Jelenleg az igényfelmérés közepén tartanak, amely június közepére zárul le.

A konferencián a kreatív gondolkodás fejlesztéséről Petrik Anna, a Budapesti Kommunikációs Főiskola Hódmezővásárhelyi Regionális Tudás Központ igazgatója tartott bemutatót, Sonkoly Ágnes a művelődési központ rendezvényszervezője a sétára invitálja a jelenlévőket a népi kultúrában, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczi Noémi díjas kermaikus művész, mint a kerámia szimpóziumok házigazdája a neves vásárhelyi hagyományok beillesztéséről és annak lehetőségeiről tart beszédet.

A részvevő és helyet, fellépési lehetőséget kapó szervezetek, csoportok mind nagy várakozással vannak a program felé, sokan már konkrét terveket is készítettek a szeptemberi tartalomfeltöltésre.

Földesiné Laurinyecz Mária a HISZK Eötvös József Székhelyintézmény pedagógusa elmondta, iskolájukban már régóta működik a Péczely két csoportja, és már készülnek a program beindulására, hogy bizonyos órákat és a művészeti próbákat az új épület különböző helyiségében tarthassák. A lehetőségek szerint több tantervi foglalkozást is szeretnének átvinni, úgy mint a beszédtechnikát, a mozgásgyakorlatot, illetve a dráma-színjátékot. Azt még nem tudják mely előadásokat mutatják be, de az eddigi iskolai produkciókat lehetőség szerint importálják.

Forrainé Kószó Györgyi a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója kiemelte, intézményük nagy izgalommal várja, hogy amilyen területeken csak lehet, „birtokba” vehessék az új komplexum nyújtotta lehetőségeket. Az iskola időről időre zenés produkciókkal lép a nagyközönség elé, a legújabb tervük Szabó Magda Abigél című regényéből készült musical feldolgozása, és bemutatása immáron már a Bessenyei Művelődési Központ új falai között.

Szombat Mihály