A 2012 januárjában hatályba lépett közbeszerzési törvény megalkotásakor lényeges cél volt az alapelvek szerepének növelése a jogalkalmazásban, mivel minden egyes gyakorlati problémára nem adható válasz pusztán szabályozói eszközökkel. A törvény az alapelvek között rögzíti az átláthatóság, a jóhiszeműség és tisztesség, a rendeltetésszerű joggyakorlás mellett a közpénzek hatékony és felelős felhasználásának elvét is – fejtette ki az államtitkár.

Magyarország az Európai Unióban egyedülálló módon kizárta a közbeszerzési eljárásokból a tisztázatlan tulajdoni hátterű, off shore vállalkozásokat. Így a megtermelt jövedelmek nem folyhatnak ki átláthatatlan módon külföldi adóparadicsomokba – mutatott rá Hegmanné Nemes Sára.

A megújult szabályozási környezet elősegíti a hazai kis- és középvállalkozások közbeszerzésben való részvételét többek között az adminisztrációs terhek csökkentésével. Az uniós értékhatár alatti közbeszerzéseknél a lehető legegyszerűbb és legrugalmasabb, a helyi sajátosságokhoz igazodni képes keretek megteremtése volt a cél – tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011 tavasza óta ellenőrzi és engedélyezi a központi közbeszerzéseket. Az ellenőrzői munka során szerzett tapasztalatok alapján a szaktárca kötőerővel nem bíró, irányelvi útmutatást készített a Kormány irányítása alá tartozó ajánlatkérőknek az egyes eljárások megfelelő színvonalú előkészítettsége érdekében. A minisztérium emellett olyan minta-eljárásrendek kialakításán dolgozik, amelyeket az ajánlatkérők felhasználhatnak saját eljárásaikhoz, így könnyítve meg a hatályos eljárási szabályok alkalmazását – közölte az államtitkár.

 

Forrás:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály