A Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség által szervezett, csodálatos hímzéseket bemutató kiállításon a Hódfó Szociális Foglalkoztató nyugalmazott vezetője felvetette, jó lenne, ha az alkotók a felnövekvő ifjúságnak át tudnák adni ezt a tudást.

Oskovics György reményét fejezte ki, hogy a felújított művelődési központban majd lehetőség lesz erre. A Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség elnöke elmondta, már hagyomány, hogy nyugdíjas alkotók munkáit kiállításokon mutatják be. A képzőművészeti alkotások és gobelinek után felmerült az igény, hogy kézimunkákból rendezzenek tárlatot.

Konczné Halászy T. Mária 14 éves kora óta hímez, magától tanulta, illetve idősebb emberektől is lesett el ezt-azt. Matyó és kalocsai motívumokkal is próbálkozott, a vásárhelyit viszont túl nehéznek találta. Mint mondta, a könnyebb mintákat kedveli, főleg mióta eltört a csuklója. Máriának ez az első kiállítása.

Hódi Józsefné viszont egyszer már bemutathatta horgolt csipkéit a PMK-ban. Ő a nagymamájától tanulta a hímzést 8 évesen. Horgol, köt és gobelint is készít. A 80-as évektől sok kalocsai mintás hímzést készített, főleg terítőket, illetve láthattunk tőle egy szép köténykét is.

A kiállítók:

Banga Imréné, Csengeri Sándorné, Dura Jánosné, Hódi Józsefné, Horváth Györgyné, Göbölyös B. Mária, Igaz Antalné, Juhász Nagy Mihályné, Kása Mária, Konczné Halászy T. Mária, Marton Sándorné, Oskovics Györgyné, Pap Ferencné, Rózsa Imréné, Sárosi Mihályné, Surányi Mihályné és Szabó Eszter.

A kiállítás május 25-ig tekinthető meg 10-től 18 óráig.

Kokovai Péter