Az Agóra és Tornyai Város-rehabilitációs Projektek keretében megújulnak, és a vidék legfejlettebb kulturális centrumává válhatnak a város művelődési intézményei, így az Alföldi Galéria is, amelynek emeleti részén az egykor Dömötör János múzeumigazgató által megálmodott állandó kiállítás is.  A múzeum pályázatot adott be, hogy kialakíthassa a város első művészeinek alkotásaitól a kortárs alkotók műveit bemutató kiállítást, melynek része lesz a most tartós letétbe átadott 14 műalkotás is.

A polgármester elmondta: a kortárs művészetet bemutató kiállítási egység négyévente megújul, így az Őszi Tárlatokon beszerzett festmények is folyamatosan részeivé válhatnak a galéria bemutatásra kerülő anyagának.

A polgármester leszögezte: a kormányzat Vásárhely példája nyomán – amely megmutatta, hogy önkormányzati közgyűjtemények is működhetnek eredményesen – tűzte ki, hogy amelyik település vállalja, hogy múzeumát működteti, és a normatíván felül is áldoz rá, az ezt megtehesse. Mindennek célja a helyi identitás, a művészetpártoló tevékenység erősítése, és a vidéken élő ötezer művésznek és a helyi önkormányzatok és lakosság, mint mecénás kapcsolatának kialakítása.

Lázár János szólt arról is, hogy nyár végén a kulturális negyed átadására Orbán Viktor miniszterelnököt kérte fel, és köszönetet mondott a város adófizetőinek, hogy lehetővé tették a műtárgyak beszerzését, és ígérte, hogy a helyhatóság a jó gazda gondosságával fog ezekre ügyelni.

Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum főigazgatója az emeleti állandó kiállítás jövőjéről szólva rámutatott: a nyár elején várható döntés arról a pályázatról, melynek segítségével kialakítják az új kiállítást, amely alkalmazkodik az épület felújítása során kialakult látogatói útvonalhoz, és amelynek keretében a jövő nyártól a nagyközönség által is láthatóak lesznek a most átvett alkotások.

A promenad.hu galériájában viszont már most megtekinthetőek a múzeum új festményei!

Arnay

 

A képek megtekintéséhez kattintson ide!