A Lancet Oncology című onkológiai szaklap – amely 27 féle rákbetegséget vizsgált 148 országban – szerint a megbetegedéseket túlnyomórészt fertőzések okozzák.1,9 millió megbetegedésért – köztük a méhnyak- a bél-, és májdaganatok kialakulásáért -4 kórokozó, a humán papillomavírus (HPV), a Helicobacter pylori, valamint a hepatitisz B és C vírusok felelnek. A Franciaországban működő nemzetközi rákkutatást támogató intézet kutatócsoportja szerint több erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy ezekkel az elkerülhető betegségekkel megküzdjenek. De javítani kell a rákbetegségekkel kapcsolatos felvilágosítást is.

A fertőzések következtében kialakuló rákbetegségek háromszor nagyobb arányban fordulnak elő a fejlődő országokban, például Kelet-Ázsiában, mint mondjuk az Egyesült Királyságban. A megbetegedések aránya az előbbi országokban 22,9%- szemben a fejlett világban előforduló 7,4%-kal. A daganatos betegségek közel harmadrésze 50 év alattiaknál alakul ki. Nőknél a méhnyakrákos esetek fele fejlődik ki fertőzések miatt, míg a férfiak esetében a máj- és gyomorrák kialakulásának 80%-át okozzák fertőzések.

A kutatást vezető Catherine de Martel és Martyn Plummer kutatóorvos úgy vélik: a daganatos megbetegedések legnagyobb része világszerte baktériumok és paraziták okozta kezelhető fertőzések miatt pusztít: kaphatók a méhnyakrákért felelős HPV és a bizonyítottan májdaganatokat okozó hepatitis B vírus (HBV) elleni vakcinák. Szakemberek tisztában vannak azzal: a gyomorrák elkerülhető a H. pylori fertőzés elleni antibiotikumos kúrával.

Dr. Goodarz Danaei, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi fakultásának egyetemi adjunktusa így kommentálta a kutatást: mivel viszonylag olcsón kaphatók hatékony védőoltások a HPV és HBV fertőzések ellen, az egészségügyi szerveknek elsősorban azzal kell foglalkozniuk, hogy ellássák a vakcinákkal a fertőzésekkel legnagyobb mértékben sújtott országokat.

Jessica Harris, a Cancer Research brit rákkutató intézet munkatársa szerint fontos, hogy a hatóságok a világ összes pontján mindent elkövessenek a fertőzések miatt kialakuló rákos megbetegedések számának csökkentése érdekében, különösen azért, mert sok fertőzés megelőzhető. Nagy-Britanniában a rákos megbetegedések 3%-át – ez évente körülbelül 9700 eset – fertőzések okozzák.

 

Forrás: atv.hu / BBC