A reggeli kiadós zuháré ellenére zsúfolásig megtelt a sportcsarnok, mégis elfért mindenki, és még a feladatok lebonyolítására is maradt bőven elegendő hely. A rendezvényt dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki kisfiával, Bertalannal érkezett. A polgármester kiemelte, nagyon fontos munkát végeznek a rendőrök a bűnelkövetéseket követően is, de még talán annál is fontosabb, társadalmilag megtérülőbb a megelőzés, amelyre ez a rendezvény is remek példa.

A rendezvényt köszöntötte dr. Lukács János rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, aki amellett, hogy a napot méltatta, beszámolt arról a pályázatról mely a belügyminisztérium jóvoltából került kiírásra és megnyerésre. Ennek köszönhetően hasonló városi közrendvédelmi napokat tudnak szervezni a társszervek közreműködésével.

A honvédség katonazenekari szólója után elkezdődhetett a verseny mely öt állomáson zajlott. A rendőrségi helyszíneken egy felállított akadálypályán kellett a csapatok egy-egy tagjának végigmennie gyalog, de úgynevezett részeg szemüvegben. A bójákat ebben a látásmódban, mint kiderült igen nehéz volt kerülgetni, a keskeny, kanyarodó íven sem volt könnyebb elhaladni, de a poharak egyik rúdról a másikra való áthelyezési is sok nehézséget jelentett a diákoknak.

Ugyancsak a részeg szemüveget kellett használni annál a két szimulátornál, mely körül talán a legnagyobb volt a tömörülés. Egy motorkerékpár nyergében kellett az adott pályát teljesíteni, minél szabályosabban, de a virtuális forgalmat egyéb járművek, sőt lepottyanó dobozok is akadályozták.

A vásárhelyi tűzoltóság munkatársai ügyességi-gyorsasági feladatot találtak ki, náluk lánglovag gúnyába öltözve egy tömlőt kellett minél ügyesebben kigurítani, majd utánaszaladni. Ez a feladat kezdetben igen próbára tette a tanulók ügyességét.

A mentősök egy gyorsasági beteghordással várták a fiatalokat. Ez igazi csapatjáték volt, a beteg-bábut hordágyon időre, futva szállították végig a pályán, vigyázva arra, hogy le ne essen.

A katonák szintén kombinált feladatot állítottak össze, „szögesdrót” alatti átkúszás után három gránátot szimbolizáló teniszlabdát dobattak be három különböző ablakon a vállalkozó szellemű diákokkal.

Mindezek mellett minden helyszínen tesztlapokat is kitöltöttek a csapatok, mely, mint dr. Rádi Norbert vásárhelyi rendőrkapitány is kiemelte, rejtve, az információk bővítését célozta, míg a mozgalmas feladatok az egész rendezvény tették érdekessé.

A feladatokon túl minden szervezet sok egyéb mással is készült e napra. A rendőrség elhozta védelmi felszereléseit, sisakjait, de nagy volt a sorban állás az ujjlenyomatot vevő standnál is.

A mentők újraélesztő készüléket, a katonák egy sor járművet hoztak. Közben az udvaron is zajlottak az események, ahol szakértők mutatták be négy szervezet felszereléseit és természetesen járműveit. A szervezők a legifjabbakra is gondoltak, külön asztalnál készültek az apró közlekedési táblák.

A nap médiatámogatója a Rádió 7 és a promenád.hu

Szombat Mihály