A fedezet nélküli hitelek tipikusan kisebb összegű, rövid futamidejű fogyasztási kölcsönök, amelyek mögött – szemben például egy autó- vagy lakáshitellel – nem áll fedezet. Ezeknek a kölcsönöknek a hitelbírálata során a bank a jövedelmünket és a kiadásainkat vizsgálja annak megállapítására, hogy mekkora összegű havi törlesztő részletet vagyunk képesek fizetni. Ezért kérnek a pénzintézetek bankszámlakivonatot, befizetett közüzemi számlát, munkáltatói igazolást, hiszen ezekből jórészt megállapítható, lesz-e anyagi fedezete az általunk igényelt kölcsönnek.

A fedezet nélküli hiteleknek négyféle típusa van: az áruhitel, a személyi kölcsön, a folyószámlahitel és a hitelkártya.

A folyószámlahitel a lakossági bankszámlához kapcsolódik és leginkább az átmeneti készpénzzavarok áthidalására szolgál. A hitelkeret szabadon felhasználható és minden, a számlára érkező jóváírással törleszthető.

A hitelkártya olyan bankkártya, amelyhez egy adott, általun szabadon használható hitelkeret kapcsolódik. A hitelkártyát elsősorban kártyás fizetésre érdemes használni, mert bár készpénzfelvételre is van vele lehetőség, ennek költsége igen magas. A hitelkártyás fizetés után azonban a bankok különböző kedvezményeket is biztosítanak, így ha okosan használjuk a plasztikokat, akár még pénzt is spórolhatunk vele.

Az áruhitel általában tartós fogyasztási cikkek vagy szolgáltatások igénybevételéhez kínálják, és tipikusan csak az áruházakban, illetve a szolgáltatást nyújtó kereskedőnél érhető el. Előnye, hogy kényelmesen és gyorsan hozzáférhető, hiszen ahol meg szeretnénk venni az árut, ott egyben a hiteligénylést is elintézhetjük, sőt, a legtöbb esetben egy fél órán belül már a kiválasztott termékkel együtt mehetünk haza.

A személyi kölcsön szabad felhasználású kölcsön, azaz bármilyen célra felhasználható. Leggyakrabban lakásfelújításra, oktatási célokra, egészségügyi kiadásokra és családi eseményekre szokták fordítani.

A Budapest Banknál például van olyan kártya, amelynek használata után a benzinkutaknál történt tranzakciók után kaphatunk magasabb készpénz-visszatérítést, vagy amellyel egy nagy bevásárlóközpont-láncban beváltható pontokat gyűjthetünk.

A lehetőségekről tájékozódhatunk Hódmezővásárhelyen, a dr. Rapcsák András u. 4. szám alatt, a Budapest Banknál.