Az időjárási helyzet Európában

A kontinens legnagyobb részének időjárását a Brit-szigetek feletti középponttal örvénylő nagykiterjedésű ciklon alakítja. Hatására a legtöbb helyen közepesen és erősen felhős időszakok váltakoznak, tartósabban napos idő a Földközi-tenger déli medencéjében van. A ciklon áramlási rendszerében Észak-, Északnyugat-Európa fölé továbbra is hűvös levegő áramlik; többnyire 9 és 13 fok között változik a hőmérséklet, de a Skandináv-félszigeten nagy területen 10 fok alatt marad. A Balkán-félszigetre, a Kelet-európai síkság déli, délkeleti részére ugyanakkor enyhébb levegő érkezik, ott a hőmérséklet csúcsértéke 20 fok körül alakul, sőt a Fekete-tengertől északkeletre eső vidékeken helyenként 26, 28 fokot is mérnek. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig az említett ciklon váltakozó nedvességtartalmú és hőmérsékletű levegője alakítja.

Várható időjárás az ország területére szombat estig:

Szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet, kezdetben még több helyen, – főként keleten – majd elszórtan várható eső, zápor, egy-egy zivatar. Vasárnap nyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet, délelőtt néhol, a déli óráktól többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. Szombaton a nyugati szél néhol, holnap a délnyugati szél többfelé megerősödik. Vasárnap zivatarok környezetében viharos széllökés is lehet. Hajnalban foltokban köd képződik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 14 és 20 fok között valószínű.

 

Forrás: MTI