Házi kedvencünknek, de haszonállatainknak is gondot okozhatnak a legyek. Több módszer is van a szárnyas jószág megfékezésére. Az egyik lehetőség, hogy megpróbáljuk őket permetezéssel, vegyszerrel kiirtani. Amennyiben nem akarunk vegyszert használni, akkor alkalmazhatunk különböző légyragacsokat. Nagyobb telepeken általában 400 méter hosszú, zsinóros légyfogókat szokták kihúzni, ami megritkítja a légyállományt. Ezek mellett csalétkeket, granulátumokat lehet kihelyezni. Továbbá léteznek az elektromos rovarcsapdák, amelyek UV fénnyel vonzzák a rovarokat, és magas feszültségű vezeték segítségével likvidálják őket.

Gyakori légy okozta probléma, hogy kicsipkedik a kutyusunk fülét. Erre érzékenyek a hegyes, felálló fülű kutyák. Erre többféle megoldás van, például kátrány tartalmú szerekkel kezeljük a fülét, amely szagát nem szeretik a legyek, így valamelyest távol lehet őket tartani. De kaphatóak különböző ún. spot on készítmények, amik a bolhák, kullancsok mellett a legyeket is távol tartják.

Ha megtörtént a baj, akkor figyeljünk rá, hogy ne fertőződjenek el ezek a sebek, általában maguktól meggyógyulnak.

Személyesen is érdeklődhetnek ezekről a módszerekről is a Dél-Vet Kft.-nél, Hódmezővásárhelyen, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 41. szám alatt. Tel.: 62/221-015. Ny.: H-P: 8-16h, Szo: 9-12h.