A fideszes politikus ismertetése szerint az országban 600 ezer alá süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma. Az északi megyékben és Békésben is számos új álláskeresőt sikerült munkához juttatni, ez elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető – jegyezte meg.
Győr-Moson-Sopron megyéről szólva Kara Ákos hangsúlyozta: az 5,4 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb az országban. Ez egyebek között elsősorban köszönhető az ipar kiegyensúlyozott, jó teljesítményének, kisebb mértékben szerepet játszik a kedvező folyamatban a közfoglalkoztatás és a téti kistérségi Start Mintaprogram. Emellett az idénymunkák is elindultak, bár ezen a téren van még tartalék – tette hozzá.
Győr-Moson-Sopron megyében egyetlen hónap alatt több mint másfél ezerrel apadt az álláskeresők száma. Míg februárban 12.593-an, addig márciusban 11.044-en voltak állás nélkül. A márciusi adatokban még nem szerepel a komáromi Nokia gyár létszámleépítése, amely Győr megyében közel 300 embert érint. A márciusban nyilvántartott álláskeresők több mint 28 százaléka általános iskolai végzettséggel vagy annál kevesebbel rendelkezett, a diplomások aránya 9,5 százalék volt. Az összes regisztrált álláskereső több mint háromnegyed része fizikai állományba tartozik, közel 16 százalékuk 25 évesnél fiatalabb, 33 százalékuk pedig 45 évesnél idősebb.     
A munkáltatók 2.363 álláshelyet jelentettek be márciusban, a felkínált állások harmadrésze a közigazgatás, 22 százaléka a feldolgozóipar, egytizede a mezőgazdaság, 7 százaléka pedig az építőipar területéről származik.
A felkínált állások közel 63 százalékára alapfokú, egyötödére szakmunkás-, 12 százalékára középiskolai és 3 százalékra pedig felsőfokú végzettségű jelentkezőket várnak.

 

Forrás: MTI