Dr. Kőhegyi Ferenc szakgyógyszerész elmondta, az allergia az immunrendszer környezeti tényezők által kiváltott túlzott reakciója. Egyre több a vegyipari termék körülöttünk (pl. kozmetikumok, építőipari anyagok, sőt az ételekben is ott vannak a mesterséges színezékek, tartósítószerek formájában).

A dohányzás növeli a kialakulás esélyét, a születés utáni első évben az anyatejes táplálás viszont csökkenti. Genetikai okai is lehetnek, ha az egyik szülő allergiás, körülbelül 40 százalékos valószínűséggel a gyerekük is az lesz, ha mindkét szülő, akkor 80 százalék az esély. Allergiásak lehetünk rovarcsípésre és gyógyszerekre is. Ezek a keringés összeomlásához, fulladáshoz vezethetnek.

Légúti allergiához a lakáson belüli allergének közül leggyakrabban a házipor-atka ürüléke okozza. Az Alföldön a növények közül a parlagfűvel gyűlik meg leginkább a bajunk. Dr. Kőhegyi Ferenc Diviki Sándor műsorvezetővel beszélgetve felhívta a figyelmet arra, hogy a több évig nem kezelt allergia átmehet asztmába.

Számos allergia esetében védekezhetünk az allergén kerülésével, de ez például a polleneknél nehezebben kivitelezhető. Léteznek klímaberendezésbe szerelt pollenszűrők, vannak orrba helyezhető szűrők, illetve enyhülést hozhat például az orrjáratok öblítése vagy az orrcsepp. Utóbbit azonban csak 8-10 napig szabad használni, mert az orr nyálkahártyáját kiszáríthatja. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a pollenallergiások vizes hajjal ne menjenek ki a szabadba, és az is fontos, hogy a ruhákat szárítógépben és ne a szabadban szárítsák.

Ma már különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek egy része vény nélkül beszerezhető, de ezeket csak enyhe tüneteknél ajánlják. Középsúlyos vagy súlyos esetekben orvoshoz kell fordulni. A terápiás módszerek között van, amikor az allergént viszik be nagy hígításban a szervezetbe injekció vagy oldat formájában. A műsorba betelefonált Égető Gyula, a Rádió 7 cég- és szerkesztőségvezetője, akinél a cseppes terápia és az akupunktúrás kezelés kombinációja ért el komoly eredményt.

 

Kokovai Péter