A szerbiai Bilacból származó, jelenleg 24 éves Baki Abdulahi és a 23 esztendős Bajrami Isuf a határ szerb oldalán abban állapodott meg egy kéttagú, valamint egy négytagú koszovói családdal, hogy fizetség fejében áthozzák őket a zöldhatáron keresztül Magyarországra. A nyolctagú csoport a Holt-Tisza röszkei ága közelében lépett magyar területre. A határrendészek hőkamera segítségével rájuk találtak, és a koszovói állampolgárokat sikerült is elfogni. Az embercsempészek elrejtőztek, a járőrök nem sokkal később azonban őket is megtalálták.
A két vádlott az őket elfogó járőröknek 820 eurót ígért annak fejében, hogy azok visszaengedjék őket Szerbiába. Az ajánlatot a két férfi a járőrautóban megismételte, a határrendészek azonban nem fogadták el az összeget, és előállították a két embert.

A vádlottak már korábban is átlépték illegálisan a magyar-szerb határt, ezért beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt álltak. Ennek megsértését mindketten elismerték, az embercsempészet és a hivatali vesztegetés bűntettét azonban következetesen tagadták.
A táblabíróság társtettesként elkövetett embercsempészés és kétrendbeli hivatali vesztegetés bűntettében, valamint beutazási és tartózkodási tilalom megsértésének vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Baki Abdulahi jogerősen három év három hónap, társa két év hét hónap börtönbüntetést kapott. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottat öt, a másodrendűt négy esztendőre kiutasította Magyarország területéről.
Bár a jogszabályok alapján lehetőség lenne arra, hogy a vádlottak a büntetésüket a hazájukban töltsék le, mindketten úgy nyilatkoztak, nem kívánnak ezzel élni.

forrás:MTI