— A gázlopás a déli régióban is olyan gyakorisággal fordul elő, mint társaságunk egyéb szolgáltatási területein. Békés megyében pár éve jelentősebb visszaéléseket szüntettünk meg, az akkorihoz hasonló nagyságú illegális gázvételezésről szerencsére most nem számolhatunk be.

Jellemző viszont, hogy a számlatartozás miatt jogszerűen kizárt felhasználók egy része önkényesen visszakapcsolja magát. Ez törvénytelen és veszélyes is. Az elmúlt időszakban megszaporodtak azok az esetek is, amikor a leolvasás időpontja előtt „ismeretlen tettes” eltulajdonítja a gázmérőt. A közelmúltban a rendőrség segítségével megtaláltunk egy ilyen gázmérőt, így ez a módszer sem ajánlott — mondta Horváth János, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. Fogyasztói Berendezések Osztályának vezetője. 

A nem háztartási ügyfélkörben feltárt szabálytalanságokat manapság is jellemzően a mezőgazdasági felhasználók között találják. Többen próbálkoztak azzal, hogy hagyományos, szilárd tüzelésre alkalmas berendezésbe helyezték a méretlen gázzal üzemeltetett égőt. Ennek felderítésére is rendelkezik a szolgáltató alkalmas eszközzel. Békés megyében idén több millió forintos kötbérfizetésre is volt példa, amivel a gázt illegálisan vételezőt sújtották.

Lopják az áramot is. 2007 óta folyamatosan növekszik az EDF DÉMÁSZ teljes szolgáltatási területén a felderített szabálytalan vételezések száma, ami éves szinten egy átlagos település éves villamosenergia-felhasználását teszi ki. Tavaly közel 2000 szerződésszegést rögzítő jegyzőkönyv készült. Számukat tekintve a lakossági áramtolvajok vannak többségben, de a mennyiségben a vállalkozók vezetnek. 

Új jelenség, hogy az áramlopás már az előrefizetős mérővel rendelkező, úgynevezett védendő fogyasztók körében is előfordult. A szolgáltató minden esetben kötbért számol fel a szabálytalan vételezőknek. A kötbér mértékét több tényező is befolyásolja, például a beavatkozás módja, a szerződésszegéssel érintett csatlakozás fázisszáma.

A Békés Megyei Vízművek Zrt. szolgáltatási területén ritkábban próbálják meg lopni az ivóvizet a hálózatról, lényegesen gyakoribb viszont, hogy a szennyvízhálózatra kötnek rá illegálisan. 

Mint azt Szeverényi Györgytől, a cég Közép-Békési Területi Mérnökségének vezetőjétől megtudtuk, az nagyon ritkán fordul elő, hogy bárki is rácsatlakozna illegálisan az ivóvízhálózatra. Az ugyanakkor többször megtörténik, hogy — miután egy-egy ingatlanban a díjtartozások miatt korlátozzák a szolgáltatást — a tulajdonos visszaköti magát. Emellett arra is akad példa, hogy bár látszólag minden rendben van, a házakban élők kialakítják úgy a bekötést, hogy egy ág megkerüli a vízmérőt. 

Az ilyen esetek azonban ritkák, a csatornahálózatokon ellenben gyakrabban tapasztalnak visszaéléseket a vízművek szakemberei. Az ingatlantulajdonosok legtöbbször engedély nélkül, illegálisan rákötik az udvarukra már bevezetett vezetékre a házi rendszerüket, abban a hiszemben, hogy így nem kell majd fizetniük. Mindez azonban kétélű fegyver. Ha kiderül a visszaélés, a tilosban járónak öt évre visszamenőleg állniuk kell a szennyvízdíjat, s nem megfelelően kialakított rendszer esetén arra is kötelezik őket, hogy azt átépítsék.

 

Forrás: beol.hu