Kalmár Lászlót a számítástechnika megalkotójaként tartják számon – mondta el a diákokat köszöntve a verseny szervezője, az iskola szaktanára, Szabóné Tanács Valéria, hozzátéve: az általa épített számítógép egy osztálytermet is megtöltene.

A matematikus nevét őrző versenyen az alsós és felsős diákok évfolyamonként különböző feladatsort oldottak meg, amelynek zárt borítékját a megnyitón mindenki szeme láttára az iskola igazgatója, Ménesi Sándor és a verseny szervezője közösen bontottak fel.

A feladatok megoldására az alsósoknak hatvan, míg a felsősöknek kilencven perc állt rendelkezésére, amely során nem használhattak számológépet, és a telefonjaikat is ki kellett helyezni az asztalokra.

Az eredményeket a feladatlapok javítása után három hét múlva kapják kézhez a versenyzők, az alsósok közül a legjobbak a Nyíregyházán, mg a felsősök a Vácott megrendezésre kerülő országos fordulóra jutnak meg.

És egy kis ízelítő az ötödikesek feladatlapjából: három szám összege 66, az első szám háromszorosa a másodiknak, a második szám 14-gyel több, mint a harmadik. Számítsuk ki a három számot!

Arnay