Szilágyiné dr. Bay Lujza elmondta: a tavaly hazánkban elkövetett több mint 400 ezer bűncselekményből mindössze 12 ezer tartozott a családi erőszak körébe, amelyet akár elenyészőnek is nevezhetnénk, azonban nem telik el nap, hogy a híradásokban ne szerepelne ilyen cselekmény. A családon belüli erőszak kategóriájába nemcsak a férfi és nő közötti tettlegesség szerepel, de ide tartozik a pedofília, a gyerekekkel szembeni rossz bánásmódot, az ismerős által elkövetett erőszakot, valamint a munkahelyi zaklatást is. A szakember kifejtette, hogy azok, akik munkahelyi zaklatásnak elkövetői, vagy áldozatai, ők gyakran otthon a családon belüli erőszak elkövetői, vagy sértettjei.

Példaként az előadó magyar rajzfilmet idézett: amikor Mégza Géza felesége, Paula azt mondja, hogy miért nem a Huffnágel Pistihez ment feleségül, azzal férjének a gyengeségét veti fel, és ha ezt gyakran megteszi, akkor a férj kérheti a rendőrséget – zaklatás miatt – a távoltartás elrendelésére. A Kőszívű ember Baradlai Kázmérja sem volt mintaszerű férj, amikor halálos ágyán feleségének megtiltott mindenféle változtatást a család sorsában, s az asszony valamennyi döntését megváltoztatja a családfő halálát követően. Az Árvácska című regény és a belőle készült film is szemléletesen mutatja be a családon belüli erőszak formáit – mondta el az előadó.

Szilágyiné dr. Bay Lujza kitért arra is, hogy a korábbi időkben erről kevesebb szó esett, és feladatunk, hogy ezzel a kérdéskörrel alaposan megismerkedjünk, és mivel nem lehet konfliktusok nélkül élni, meg kell tanulni azokat megoldani.

A pedagógusok és a civil szférában tevékenykedők lehetősége, hogy ezeket a helyzeteket felismerjék, és a családsegítő szolgálatok, védődők, iskolaorvosok segítségét kérjék a helyzet feltárására és megoldására – mutatott rá a nyugalmazott alezredes, hozzátéve: a rendőrség már csak a végső megoldás lehet. Azonban figyelni kell minden gyermekre, hiszen ők lesznek azok, akik ránk fognak vigyázni, ha idősek leszünk, és nem mindegy, hogy milyen emberek lesznek.

Arnay