Késő tavasszal a medvehagyma szedésénél nem árt óvatosnak lenni, mert levelei könnyen összetéveszthetőek a májusi gyöngyvirággal vagy a őszi kikericcsel. A tévedés súlyos következményekkel is járhat, a két növény levelei emberi fogyasztásra ugyanis nem alkalmasak. A legfőbb különbség, hogy a medvehagyma levele erősen fokhagyma illatú.

A csodanövény jótékony hatásai

Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre. Erősíti az immunrendszert, magas C-vitamintartalommal rendelkezik.

Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen. Nem utolsó sorban javítja a memóriát, köhögéscsillapító és véralvadásgátló is.

Miről kapta a medvehagyma a nevét?

A medvehagyma az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a hagymafélék családjába tartozó faj – olvasható a Wikipédián. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Sufnudli zsenge medvehagymával és házi sonkával

Hozzávalók két személyre:
• 600 gramm héjában főtt burgonya
• 100 gramm liszt
• 1 tojás
• só, bors, szerecsendió
• 1 marék zsenge medvehagyma
• 1 szép szelet (10 dkg) házi füstölt sonka
• tejföl

A burgonyát héjában főzzük meg, így benne marad a keményítő. Ha puhára főtt, még melegen hámozzuk meg és törjük át. Tíz dekát tegyünk félre, a többihez keverjük hozzá a lisztet és a tojást, majd sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót. Gyúrjunk belőle lágy tésztát.

A sonkáról válasszuk le a húsos részeket, majd vágjuk fel apró, vékony szeletekre, szinte forgácsokra. A többit kockázzuk fel, és egy serpenyőben süssük ki a zsírját, szűrjük le, és pirítsuk meg benne a félretett tört krumplit. A töpörtyűt se dobjuk ki, ízlés szerint meg lehet majd szórni vele az elkészült ételt.

A burgonyás tésztát felezzük el, esetleg harmadoljuk, majd gyúrjunk két centiméter vastag hengereket belőle. A kolbász formájú rudacskákból vágjunk egy-másfél centiméter vastag karikákat. Javaslom, hogy az elején próbáljuk ki, mekkora nudli lesz egy-egy darabból, és ehhez igazítsuk a szeletelést.

A tésztakarikákból először formázzunk golyót, majd a két tenyerünket egymásra merőlegesen tartva sodorjuk ki a nudlikat. Hamar rájövünk, hogyan lesz szép orsó alakú mindegyik.

A tésztát nagy edényben, lobogó, sós vízben főzzük ki, ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, akkor szűrjük le, és öblítsük át hideg vízzel. Ezután forrósítsuk fel a pirított krumplis serpenyőt, és forgassuk bele a sufnudlit, ha nem fér el egyszerre, akkor két részletben. Az sem baj, ha egy kicsit odakap az alja, de ne húzzuk sokáig dolgot, nehogy a tészták szétessenek.

Közvetlenül a tálalás előtt szórjuk meg a sufnudlit a sonkaforgáccsal és a medvehagymával. Kínáljunk hozzá egy-egy csésze friss tejfölt, amit ízlés szerint akár fűszerezhetünk egy kis frissen reszelt tormával, sóval, borssal, pár csepp citrommal.

forrás és teljes cikk:bama.hu