A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság tízmilliós nagyságrendben támogatást kap az önkormányzattól. Ezt az összeget gyalogos szolgálat teljesítésére használják, annak érdekében, hogy az állampolgárok nyugodtan sétáljanak az utcákon sötétedés után is. Ennek köszönhetően pedig 2700 többletórát töltenek közterületen, amely eredményeként csökkent a bűncselekmények száma – tette hozzá dr. Rádi Norbert rendőr alezredes.

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, közel 15 százalékkal csökkent a tavalyi évben ismertté vált bűncselekmények száma az azt megelőző évhez képest. A kapitány hozzátette, a kisebb értékű tárgyak eltulajdonításának felderítésében kell fejlődniük, ugyanis 200 százalékkal nőtt az ebbe a kategóriába tartozó bűncselekmények száma, a kerékpárlopások pedig 100 százalékkal.

A halálos balesetek száma nőtt, vagyis 3-ról 6-ra emelkedett, míg a könnyű sérüléssel járó, illetve sérülésmentes balesetek száma csökkent, ugyanígy az ittasan okozott balesetek száma is. A balesetek az ittasság mellett például a sebesség helytelen megválasztásából, az elsőbbségadás elmulasztásából, meggondolatlan előzésből származtak. De arra is volt példa, hogy ittas gyalogost gázoltak el, aki külterületen a rossz látási viszonyok mellett nem viselte a láthatósági mellényt. A kapitány szerint az lenne a legideálisabb, ha már iskolában tanítják a közlekedést, így talán kevesebb lenne a balesetek száma is.

A már említett kerékpárlopások felderítésében nagy segítséget nyújt, ha a kerékpár rendelkezik azonosító számmal és a tulajdonosa egy, ezt igazoló szelvénnyel. A rendőrség munkatársai ugyanis járják az utcákat és bicikliket felfordítva nézik az azonosítókat és már nem egy esetben sikerült ilyen módon körözött kerékpárra bukkanniuk.

A Válaszutak – Válassz utat! program és a Biztonságos Vásárhelyért mozgalom a lakosság céljait szolgálja. Kezdve azzal, hogy az elmúlt évben több mint 120 olyan csellengő diákot sikerült nyakon csípniük, akik az iskola helyett bárokban, bevásárlóközpontokban voltak. A rendőrök olvasóköri fórumokon, vagy bűnmegelőzési fórumokon is részt vesznek, ezzel is növelve a lakosság biztonságérzetét.

Összegezve elmondható, a vásárhelyi kapitányság jó úton halad. Mint ahogyan Dr. Lukács János rendőr dandártábornok Hódmezővásárhely márciusi közgyűlésén kiemelte: a vásárhelyi rendőrök lettek a megye legeredményesebb kapitánysága. Dr. Rádi Norbert rendőr alezredes elmondta, a jövőben létszámbővítést szeretnének, a még eredményesebb munka érdekében.

Kodácz Csengele