Egy évtizede nem volt olyan magas az ismertté vált bűncselekmények száma Magyarországon, mint tavaly, vagyis a gazdasági válság negyedik esztendejében – derül ki a Legfőbb Ügyészség által a HVG rendelkezésére bocsátott, egyelőre még csak részleges bűnözési adatokból.


Az ország bűnügyi fertőzöttsége 2010-hez képest csak egy százalékkal növekedett ugyan, 2009-hez viszonyítva azonban 13 százalékos az emelkedés. Míg a gazdasági krízis első teljes évében (2009) összesen 394 ezer bűntettet és vétséget regisztráltak a hatóságok, 2011-ben már 451 ezer ilyen deliktumot jegyzett fel a hazai kriminálstatisztika.A növekvő számú bűncselekményt a múlt évben kevesebben hajtották végre, mint két évvel ezelőtt: 2010-ben 123 ezer, tavaly 113 ezer gyanúsított ellen indult eljárás.

A Btk.-ba ütköző relatíve legtöbb illegális cselekményt nógrádi, szabolcsi, borsodi, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei személyek hajtották végre, ám nem feltétlenül odahaza, s még csak nem is okvetlenül a saját megyéjükben. A fővárosban ismertté vált bűntényeknek például közel a fele 2011-ben nem budapesti illetőségű gyanúsítottak számláját terhelte.

Az ország nagyobb területi egységei közül relatíve a legkevesebb bűntény – immár nem először – Békés megyében történt 2011-ben. Viszonylag csendes éve volt tavaly kriminalisztikai értelemben Bács-Kiskun, Vas és Tolna megyének is.

forrás:beol / hvg.hu