Itt a jó idő, előkerülnek a bolhák, kullancsok, amik a jó idővel elszaporodtak. A megelőzés a leghatásosabb védelem, erre különböző készítmények kaphatók. Így a kutyák és macskák számára is léteznek rácsöpögtető oldatok, amik a bőrön beszívódva bekerülnek a véráramba, így akár több hónapon át védenek. Például Frontline 1 hónapig elriasztja a kullancsokat, 2-3 hónapig a bolhák ellen is véd. A szabadlom lejárta után ma már ennek hatóanyagát mások is felhasználhatják, a piacon ennek következtében megjelentek új termékek, amik olcsóbbak lehetnek. Az Expot nevezetű készítmény csak kutyáknál alkalmazható, akár 2 hetes kortól. Ez macskákra mérgezően hat. A többi általában 3 hónapos kortól rakható az állatokra, és a bolhák, kullancsok, tetvek ellen védenek, ám olyan is létezik, ami egyúttal a belső élősködőket is kiirtja az állatokból.

Megelőzésre mindemellett léteznek különböző nyakörvek, a Bayer újdonsága egy olyan nyakörv kutyák és macskák számára, amely 8 hónapos védelmet nyújt bolhák és kullancsok ellen, szagtalan, emberre és környezetre veszélytelen.

Amennyiben mégis megjelennek kedvencünkön élősködők, az olcsóbb megoldás a fürösztés, ennek hátránya, hogy nincs tartós hatása, párhuzamosan a környezetet is élősködő mentesíteni kell, hogy ne fertőződjön kedvencünk újra.

Négylábú társunknak mely megoldás lehet a legjobb? Megérdeklődhetjük a Dél-Vet Kft-nél, Hódmezővásárhelyen, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 41. szám alatt.

Török Anita