Új funkcióval bővült a Facebook közösségi oldal, hamarosan minden felhasználó számára elérhetővé válik a “barátokat” automatikusan azonosító alkalmazás, amely viselkedésünk alapján meghatározza az “ismerőssé” lefokozandó kapcsolatainkat. A döntést a szoftver nem hozza meg helyettünk, az ismerőssé sorolt felhasználókról az ember hozza meg a végső döntést.

A közösségi oldal algoritmusa tehát azokat a barátokat határozza meg, akikkel a legkevesebb alkalommal képünk kapcsolatba (nézzük meg profiloldalukat, képeiket, lájkoljuk üzeneteiket), az átsorolásról magunknak kell döntenünk. A döntés eredménye: az “ismerősök” (acquaintances) közé tartozó felhasználóktól ritkábban kerülnek be frissítések a hírfolyamba, szemben a “barátok” csoporttal. A lefokozás nyomán tehát ugyanattól a felhasználótól csak a legérdekesebb megosztások kerülnek fel a falunkra, miközben nagyobb felületet kapnak a fontosabbnak ítélt kapcsolataink.

A lépés beleillik a Facebook korábban meghirdetett programjába, amelynek célja eltüntetni az irreleváns és érdektelen információkat a hírfolyamból. Az egységes, minden kapcsolatot egy szinten, barátságként kezelő megközelítéstől hosszú út vezetett eddig a szelekcióig. A Google megjelenésének hatására a Facebook bevezette a listákat, amelyekkel csoportokba lehetett rendezni a felhasználókat. Egyes csoportok, mint a család és a munkatársak automatikusan létrejöttek, a korábban megadott adatok alapján, másokat (például az ismerősökét) a felhasználónak magának kellett feltöltenie. A különböző listákra különböző alapértelmezett beállítások érvényesek, ezt azonban részletesen testre is lehet szabni.

A Facebook azonban feltételezhetően látja, hogy a felhasználók elenyésző arányban használják a listákat, hogy esetenként több száz ismerősüket pontosan kategorizálják, így szükségesnek látták az automatizált rendszert, amely a felhasználó helyett jó pontossággal meghatározza a kevésbé érdekes, távolabbi kapcsolatokat. Az algoritmus döntéseit természetesen felülbírálhatjuk, így “lefokozhatunk” érdekesebbnek ítélt kapcsolatokat is, és fordítva, megtarthatunk felhasználókat az baráti körben.

A funkció hamarosan élesedik minden felhasználó számára, eléréséhez a Barátok oldalon az Ismerősök kategóriára kell kattintani, majd az Összes javaslat megjelenítésére.

forrás:hwsw.hu