A bergamottnarancsot a természet sztatinjaként ismerik. Olyan anyagokat, úgynevezett citrus-polifenolokat tartalmaz, amely gátolja a vérzsírok termelődését, serkenti az anyagcserét és gátolja a koleszterin felszívódását a bélben. A vegyületet alkalmazó orvosok szívbetegek és cukorbetegek esetében drámai hatásról számolnak be. Egyes betegek egyenesen elkerülték a sztatinok alkalmazását, amelyek mellékhatásokkal járhatnak.

Az olasz Cantanzaro Egyetem kutatói több, mint 200 magas vérzsírszinttel rendelkező betegen végeztek kísérletet, és kimutatták, hogy a gyümölcskivonat egy hónapos fogyasztása 39 százalékkal csökkentette a rossz koleszterin (LDL) szintjét, és 22 százalékkal csökkentette a vércukrot, illetve 41 százalékkal növelte a jó koleszterin szintjét.
A kivonatot 1000 mg-os tabletta formájában egy ausztrál vállalat forgalmazza, az Egyesült Királyságban táplálékkiegészítőként most áll engedélyeztetés alatt. A tabletták az olasz calabriai tengerparton termő bergamott kivonatából és rostjából készülnek.

Dr. Vincenzo Mollace, a Cantanzaro Egyetem farmakológus professzora elmondta, hogy a bergamott rendkívül nagy mennyiségű polifenolt tartalmaz a többi citrusféléhez viszonyítva. Ezek közül kettő, a brutelidin és a metilidin, a szatinokhoz hasonlóan közvetlenül gátolja a koleszterin bioszintézisét. Ezek a vegyületek semmilyen más citrusszármazékban nem találhatók meg.
A kivonat másik előnye az, hogy a fogyást is elősegíti. Egy esetben egy 165 kg súlyú férfi beteg, aki az említett tablettát szedte, mindössze egy hónap alatt több mint 12 kg-ot adott le. Nagy-Britanniában minden negyedik felnőtt genetikai hajlammal rendelkezik az inzulin-rezisztencia kialakulására, ami azt jelenti, hogy a hízás és a mozgáshiány a megemelkedett vércukorszint és a diabétesz nagyobb kockázatának teszi ki őket. Ezzel gyakran jár együtt magas koleszterinszint, magas vérnyomás és a vérrögképződésre való hajlam is – amit együttesen metabolikus szindróma néven ismernek.

forrás és teljes cikk:házipatika.com