A szakember közlése szerint az áremelkedés első fázisa már a legtöbb feldolgozó üzemnél megtörtént: 5-7 százalékkal emelték, illetve a közeli napokban emelni fogják azt az árat, amit a kereskedők fizetnek a feldolgozóknak. Ez azt jelenti, hogy a mostani átlagosan kilogrammonként 420 forintos árat emelik 5-7 százalékkal. Megjegyezte: most egy kiló csirkehús előállítási költsége 440-450 forint.
A BTT elnöke ugyanakkor jelezte azt is, hogy a mostani áremelés csak arra elegendő, hogy az alapanyag-termelők – a broilercsirke-tenyésztők – ne hagyják abba a baromfitartást. Így az élő csirke átvételi árát kilogrammonként a jelenlegi 250 forintról 260-265 forintra emelhetik majd a feldolgozók.


A következő áremelés – ami várhatóan április közepén-végén következik majd be – mértéke 5-6 százalékos lehet. A harmadik fázis június körül következhet, ami újabb akár 6-10 százalékos áremelést is jelenthet.
A jelentős drágulást Bárány László a piaci kereslet élénkülésével, továbbá azzal a ténnyel magyarázta, hogy számításaik szerint a csirkehús fogyasztói ára négy évvel ezelőtt mintegy 8-9 százalékkal volt magasabb a jelenleginél. Hozzátette: azóta a különböző járulékos költségek, például a takarmány vagy a gáz, illetve a gázolaj ára több mint 50 százalékkal növekedett.
Mindezek figyelembevételével Bárány László úgy vélte, hogy az átadási árak növelése elkerülhetetlen.

forrás:MTI