Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Arany János Balladamondó versenyt a város illetve a kistérség általános iskolái számára – tudtuk meg Gabnai Jánosné magyar szakos pedagógustól, aki kérdésünkre válaszolva elismerte, hogy nem könnyű ebben az életkorban balladát mondani, a felkészüléshez elengedhetetlen a tanári segítség. Ezekhez a mély emberi érzéseket feldolgozó költeményekhez bizonyos fokú érettség is kell, de már az 5-6. osztályosok között is vannak, akik nagyon szépen szerepelnek. A vígballada sem könnyű eset, mivel a gyermek egyéniségének leginkább megfelelőt kell kiválasztani.

Bár a verseny Arany János nevét viseli, szabadon választott balladát mondhattak a diákok. A legtöbben maradtak a névadónál, bár ismert és kevésbé ismert népballadák is elhangzottak. Érdekes módon Aranynak sem a legismertebb művei szerepeltek, bár felbukkant az V. László és a Mátyás anyja, inkább olyan ritkán hallható költeményeket mondtak a diákok, mint A méh románca vagy a Rákóczi.

A húsz versenyző produkcióját háromtagú zsűri értékelte. Az elnök kollégánk, a Rádió 7 és Promenád.hu munkatársa, Arany-Tóth Attila volt, a tagok pedig dr. Hajdúné Csakajda Ildikó logopédus és Nagy Katalin, a gyermekkönyvtár vezetője.

Bár az első és a második helyen is holtverseny alakult ki, a tovább jutás szempontjából ez nem jelentett problémát, hiszen a legjobb négy helyezést elért tanuló indulhat a megyei fordulóban, amelyet április végén a szegedi Arany János Általános Iskolában rendeznek meg.

A verseny végeredménye:

1. helyezett: Izsó Fruzsina, Liszt Ferenc Ének-zenei Ált. Isk. és Óvoda, felkészítő tanár: Zsarkó Judit
1. helyezett: Rakonczai Kitti, Németh László Gimnázium Ált. Isk. és Óvoda, felkészítő tanár: Győri Éva
2. helyezett: Korsós Kinga, Liszt Ferenc Ének-zenei Ált. Isk. és Óvoda, felkészítő tanár: Zsarkó Judit
2. helyezett: Zsigmond Anna, Németh László Gimnázium Ált. Isk. és Óvoda, felkészítő tanár: Győri Éva
3. helyezett: Novák Vivien, HTKT Klauzál Gábor Ált. Isk. és Óvoda, felkészítő tanár: Kékesiné Palotás Mária
4. helyezett: Nagy Dorottya, Mártélyi ÁMK Mártélyi Ált. Isk., felkészítő tanár: Körtvélyessyné Rácz-Balog Renáta

Kokovai Péter