Kalmárné Katona Éva kutyakiképző, a Hód-Dog Center Kutyaiskola vezetője elmondta: a kutya és a gazda közötti harmonikus kapcsolat elérésére már három hónapos kortól kutyaóvodát rendeznek, ahol a kutyák gazdáikkal megtanulhatják, hogyan viselkedjenek egymással a négylábúak. Megtanulják, hogy legyenek agresszívek, de ne is féljenek a többi kutyától, ha az utcán találkoznak, illetve mi a teendőjük, ha idegen emberekkel találkoznak, és megismertetik őket a mindennapi életben használt tárgyakkal, mint az esernyővel, hogy nem féljenek, ha ezeket a gazdájuk előveszi és használja.

Már a kutya kiválasztása is fontos –szögezte le a szakember, hiszen ha valaki a ház védelmére szeretne kutyát, tudnia kell, hogy annak a kutyának mennyi foglalkozásra és táplálékra van szüksége, míg ha család, kisgyerek mellé szeretnének kutyát, akkor a markánsabb négylábú helyett érdemes egy könnyebben kezelhető jószágot választani. Fontos tudnia annak, aki kutyatartásra vállalkozik, hogyha nyaralásra kerül a sor, a szomszédok, vagy kutyapanzió segítségét kell igénybe vennie, ha nem akarja négylábú társát magával vinni a vakációra.

A nyílt napon a kutyák közös gyakorlatokon mutatták be tudásukat, illetve versenyt is rendeztek számukra ügyességi feladatokkal, illetve megválasztották a legszebb kölyökkutyát, amelynek jutalma, hogy egy hónapon át ingyenesen látogathatja a kutyaóvoda foglalkozásait.

Arnay