A kétéves munkában két szegedi kutatóbázis (a Gabonakutató Nonprofit Kft., az SZBK Növénybiológiai Intézet) és a szerbiai Megatrend Egyetem Bácstopolyai Ökogazdálkodási Kara működik együtt. A közös kutatásban az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a Gabonakutató növényélettani és nemesítési alap- és alkalmazott kutatási eredményekkel vesz részt. Kísérleteik a tönköly-, tészta- és közönséges búzával, árpával, tritikáléval, zabbal, rozzsal, kölessel és pohánkával folytak ökológiai gazdálkodási körülmények között. A szántóföldi ökokísérleteket (tekintettel a több éves kísérleti gyakorlatra és az állatetetési kísérletekre) a szerb partner végzi a velük együttműködők körében. Az őszi vetéseket már októberben elvégezték, hogy a projekt két évébe az eredmények kiértékelése is beleférjen. A projekt eredményeit közvetlenül integrálják a bácstopolyai egyetemi oktatásba. Tapasztalataikat, kutatási eredményeiket az elkövetkezendő projektrendezvényeken széles körben megismertetik az érdeklődő szerb és magyar ökogazdálkodókkal.

A projektet vezető Pauk János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy azért nagyszerű az így kialakult munkakapcsolat, mert ami hiányzik az egyik oldalon, az megvan a másikon. Bácskatopolyán már több mint tíz éve folytatnak eredményes ökogazdálkodási kísérleteket gabonafélékkel és a tájba illő cigája juhokkal. Az állatkísérletben azt vizsgálják, hogy a cigája tej minőségét előnyösen befolyásolja-e az ökotermesztéssel előállított abraktakarmány etetése a hagyományoshoz képest. Magyarországon egy ilyen átfogó kísérleti háttér még unikumnak számít. Az SZBK a környezeti stresszekkel kapcsolatos alapkutatásban ért el jelentős eredményeket, melyeket a Gabonakutatóban a környezeti stresszekkel és kórokozókkal szembeni rezisztencianemesítésben hasznosítanak. Mivel az ökotermesztésben a vegyszerek használata mellőzendő, a jövedelmező termesztés megköveteli, hogy a hagyományos tájfajták mellett a korszerű genetikai hátteret is megtestesítő új növényfajták is szülessenek.

E célok elérésére jó esélyt ad a határ két oldalán lévő egységes agro-ökológiai régió és a benne munkálkodó kutató- és oktatóhelyeknek a jelzett projektben támogatott, célirányos együttműködése.

Forrás: szegedma.hu