Barkász Sándor mérnökemberként alapította a Dél-alföldi Talentum Akadémiát több mint 1,5 évvel ezelőtt. A cél, hogy kiszűrjék azokat a tehetségeket, akikből a későbbikben stratégiai vezetők válhatnak. Azok, akik erre a pozícióra alkalmasak innovatívak, előrelátóak, kreatívak, jó probléma megoldóak és nem a szigorú szabályok szerint „élnek”, mert mernek újítani. A program feladata a tehetséges diákokban már meglévő rejtett értékek felszínre hozása. Barkász Sándor kollégáival együtt úgy véli, mindenki tehetséges valamiben, tehetségtelen ember nem létezik.

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában már három érettségiző osztályban töltötték ki azokat a kérdőíveket, amelyek alapján bekerülhetnek a DELTA programba. Árva László, az intézmény igazgatója elmondta, a kérdőív kitöltése nem kötelező. A diákoknak nem kell mást tenniük, mint tulajdonságok közül kiválasztaniuk, hogy szerintük mi jellemző rájuk és hogy szerintük miket várnak el tőlük.

Akiket kiválasztanak, azok egy hároméves ingyenes Akadémián vesznek részt. A nyári, egyhetes tábor ideje alatt napközben sikeres vállalkozók mutatják be életútjukat, egészen kisgyerekkoruktól kezdve, esténként pedig kulturális programok kovácsolják családdá az Akadémia fiataljait.

A DELTA alapítványi formában működik, egyúttal partnerségre törekszik az oktatási intézményekkel, valamint állami, önkormányzati intézményekkel. Barkász Sándor kiemelte, a rendszer politika- és vallás független. A CSOMIÉP Kft. a kezdeményezés mellé állt, oly szinten is, hogy Mászáros Antal ügyvezető igazgató vállalta, hogy Csongrád megyében népszerűsíti az Akadémiát. Vásárhelyen már minden iskolába megérkeztek a kérdőívek. A következő város Makó lesz, majd ezt követő Szentes, Csongrád és Szeged is. Mindemellett a nyári Akadémián előadóként is szerepelni fog.

Kodácz Csengele