Családi délutánnal köszöntik március 15-ét Szegeden a Móra Parkban: kalandvágyó kishuszárokat toboroz az 1848-49-iki Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, 14 órától pedig Patyi Zoltán és zenekara, valamint a Cuháré Táncműhely várja az érdeklődőket; majd fél 3-kor kiderül, melyik versenyző sütötte a „legkossuthabb” ünnepi kiflit a múzeum által meghirdetett kiflisütő megmérettetésen.

15 órától az épület előtti színpadon a Makói Oktatási Központ és a Földeáki Szárazéri Néptáncegyüttes ad a forradalom és szabadságharc szellemiségét megidéző verses-táncos műsort. A Móra Parkban ünneplőket dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszönti. Az idei megemlékezésen ünnepi szónoklatot mond Pálffy István, Pethő István-díjas újságíró, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.

Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően koszorúzás zárja Klauzál Gábor szobránál. A Batthyány vezette első felelős magyar kormány Földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere emlékművénél pártok, intézmények civil szervezetek képviselői tisztelegnek.

A Móra Ferenc Múzeum kiállításai az ünnepnapon ingyenesen látogathatók, valamint 13 és 17 óra között tárlatvezetések várják az érdeklődőket a „Hazádnak rendületlenül…” és „A sebesült Görgei” című kiállításokon. Az ünnep tiszteletére a múzeum dísztermében három különleges iratot is bemutatnak: látható lesz Kossuth Lajos szegediekhez címzett üzenete, a Habsburg-ház trónfosztását kimondó szegedi közgyűlési nyilatkozat, valamint Erzsébet királyné Eötvös József miniszterhez írt levele is.

 

Forrás:
Varga Márta
kommunikációs vezető