A rendőrség az összes szabálysértés esetén kiszabhat helyszíni bírságot. Április idusától ez utóbbi eljárásnál 50 ezer forintra nő a helyszíni bírság felső határa. Ha pedig valaki fél éven belül újra szabálysértést követ el, vele szemben a maximális bírság összege már 70 ezer forint lesz. A büntetést 15 napon belül kell befizetni.

— A Békés megyei adatok szerint a balesetek legtöbbször az elsőbbségadási, valamint a kanyarodási szabályok megsértése és a gyorshajtások miatt következnek be. A szabálytalanságokat leginkább figyelmetlenség miatt követik el — érdeklődtünk az új jogszabály kapcsán a leggyakoribb baleseti okokról Albert Istvántól. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a rendőrség leginkább a jogszabályban meghatározott sebességhatárok túllépése miatt, a megállásra és várakozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt, valamint a biztonsági öv használatára vonatkozó előírások semmibevétele miatt intézkedik.

— A közlekedési szabálysértéseket tekintve a járművezetőknél a legtöbbször az előzési és kanyarodási, illetve a sávváltás és a gyalogosátkelőkre vonatkozó szabályok megsértése, a járművek műszaki állapotára vonatkozó előírások (például műszaki érvényesség, gumiabroncsok állapota, oldalt a „B” oszlop előtti szélvédők lesötétítése) áthágása miatt kell intézkedni. A tehergépjárműveknél a rakomány szabálytalan elhelyezésével kapcsolatban, kerékpárosoknál pedig a járdán és gyalogos-átkelőhelyeken történő biciklizés miatt kell eljárni.

Forrás: beol.hu