A próbaüzem előtti utolsó sajtótájékoztatójához érkezett a Gazdainformációs Központ. A készültség kétharmados állapotában vagyunk, az épület gyakorlatilag elkészült, a technológiák beszerelése folyik jelenleg – kezdte dr. Martonosi György polgármester, aki ezzel a szárító kamra vagy éppen a hűtőkamra kialakítására gondolt.

A közbeszerzés lezárult, így kezdődhet az eszközbeszerzés is – folytatta Maroslele első embere, aki reméli, hogy a tervezett május elejei hivatalos átadásra minden elkészül és kezdődhet a próbaüzem. Az első termékek pedig a nyár végére várhatóak.

Elsősorban tökolaj és napraforgó olaj készítése zajlik majd az üzemben. Mindezek mellett fokhagymával ízesített olajokat is szeretnénk előállítani, de természetesen ez a technológia alkalmas lesz más olajos magvak feldolgozására is – részletezte a polgármester, majd hozzátette, hogy egy új növényt, az olajtököt szeretnék Maroslele térségében meghonosítani.

A projekt összesen 65 millió forintból valósul meg, melynek a pontos megnevezése: a HURO/0802/032_AF. Régiós zöldség-gyümölcs élelmiszerbiztonsági hálózat és közös termékpiac kialakítása az agrárgazdaság hosszú távú versenyképességének megszilárdítása érdekében.

A beruházás határon átnyúló, hiszen Maroslele mellett további két magyar, Mórahalom és Kistelek, míg egy román település Zsombolya is részt vesz a projektben. Mórahalmon fóliatelep épül, melyben salátát termesztenek majd, illetve a szabadég alatt burgonyát. Kisteleken előadásokat, képzéseket tartanak a projekt partnerei, illetve a gazdák számára, akik megtanulhatják a termesztés fortélyait. Maroslelén a Gazdainformációs Központ épül, mint ahogy azt már fent is megírtuk, míg a román partner Zsombolyán egy melegházas, termálvízzel fűtött, a legmodernebb, hidrokultúrás termesztésre alkalmas termelőközpont létesül – tudtuk meg Kormányos Sándor, projektvezetőtől, aki hozzátette, hogy a projekt a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával valósul meg.