Elsősorban mi magunk – válaszolta dr. Ciortea Péter belgyógyász, aneszteziológus, aki felidézett egy felmérést, amelynek során ezt a kérdést tették fel az embereknek, és különböző válaszlehetőségeket adtak meg. Kiderült, hogy akik azt válaszolták, hogy ők maguk a felelősek, többet foglalkoznak az egészségükkel, vagyoni és társadalmi helyzetüktől függetlenül, és egészségesebbek is, mint a többiek.

Mi az, amit tehetünk, és nem is kerül sokba? Ilyen a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, a káros szenvedélyektől való tartózkodás és a mozgás, a sport. A műsor Diviki Sándor műsorvezetővel beszélgetve hangsúlyozta a hozzáállás fontosságát. A pesszimizmus megrövidíti, a célok kitűzése viszont meghosszabbítja az életet. Maga a stressz önmagában nem káros, míg a stresszmentesség az lehet. Az a lényeg, hogy a stresszhelyzeteket tudjuk kezelni. Az is lényeges, hogy saját hibáinkat ne hárítsuk másra.

Van egy keret, amelyet az állam biztosít. Például törvényekkel próbálják az egészségesebb életmód felé terelni az embereket. Ilyen a chipsadó, amely az egészségre káros ételek fogyasztását célozza meg. Az állam továbbá információkkal is segíthet, egyebek között népegészségügyi felvilágosítással.

A műsorban szó esett az iskola fontos szerepéről is, hiszen a gyerekek a család mellett itt töltik a legtöbb időt. Nem mindegy, hogy a diákoknak csak évente egy-két egészségnapon próbálják terelgetni az egészségesebb életmód felé, vagy ezt folyamatosan teszik.

Saját magunk egészsége mellett családunk és környezetünk egészségéért is felelősek vagyunk bizonyos fokig, főleg a felnövekvő generációra kell nagy figyelmet fordítani – hangzott el a műsorban.

Kokovai Péter